Pierre Huylenbroeck
Wat hebben Marc Coucke en Marc Saverys met elkaar gemeen?
Pierre Huylenbroeck, uitgever van Mister Market Magazine, laat zijn licht schijnen op het overnamebod op scheepvaartgroep CMB. Hij ziet gelijkenissen met het bod op Omega Pharma enkele jaren geleden.
Elke maandag laten we een prominente stem uit de financiële wereld aan het woord. Vandaag: Pierre Huylenbroeck, uitgever Mister Market Magazine, bestuurder Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) en ex-hoofdredacteur De Tijd.
Wat hebben Marc Coucke en Marc Saverys met elkaar gemeen? Hun voornaam. En hun buitengewoon ondernemerstalent. Bij Saverys is dat laatste van jongs af aan ingelepeld: Marc is de vaandeldrager van de tweede generatie Saverysen die bij wereldspelers als CMB, Exmar en Euronav stevig de touwtjes in handen heeft. Coucke is een selfmade-man. Hij begon zijn carrière door een zelf gebrouwde shampoo deur aan deur aan apothekers te verkopen. Inzake achtergrond zijn de Marcen dus extreem verschillend. Dat uit zich ook in hun voorkomen. De ene discreet en gedistingeerd, de andere mediageil en altijd te vinden voor een grap en een feestje.
De manier waarop de Marcen op relatief korte tijd zo’n vermogen bijeen wisten te harken vertoont eveneens gelijkenissen
Maar de vraag was: wat hebben ze gemeen? Hun puissante rijkdom. Coucke prijkt dit jaar voor het eerst op de Forbes-miljardairslijst. Saverys niet, maar het familiefortuin hoeft niet onder te doen voor dat van Coucke. De manier waarop ze op relatief korte tijd zo’n vermogen bijeen wisten te harken vertoont eveneens gelijkenissen. Zelfs de jaren waarin ze het snelst rijker werden komen overeen. In 2000 bezetten Couckes Omega Pharma en Saverys’ CMB de eerste twee plaatsen op de jaarranglijst van de Brusselse beurs. De jaren 2003-’07 waren zowel voor Omega Pharma als voor CMB gloriejaren. Nadien waren beide aandelen op de sukkel.
Gevoel voor timing
Wat hebben ze nog gemeen? Saverys volgt het voorbeeld van Coucke door zijn bedrijf van de beurs te willen halen. Precies vier jaar geleden, ook in september, lanceerde Coucke samen met het investeringsbedrijf Waterland, een overnamebod van 36 euro per aandeel voor Omega Pharma. Analisten van het eerste uur bestempelden dat bod als ‘fair’, ook al kostte Omega Pharma begin dat jaar 40 euro. Voor CMB wil Saverys nu 16,2 euro per aandeel betalen. Opnieuw vinden de door De Tijd gepolste analisten dit een ‘vrij mooie prijs’ (20% boven de koers van donderdagavond), ook al kostte het aandeel precies een jaar geleden 18,2 euro.
Beide heren hebben eenzelfde gevoel voor timing. Ze halen hun aandelen van de beurs na een langdurig moeilijke periode, dus als hun aandelen goedkoop noteren. Ikzelf vind het bod in beide gevallen net daarom extreem karig. In Mister Market Magazine verhoogde portefeuillebeheerster Zanna vorige donderdag, 24 uur voor het Saverys-nieuws, haar koopadvies voor CMB van twee naar drie sterren. Drie *** is het maximum bij ons, en betekent: kopen tegen de huidige koersen. Kopen, dus niet verkopen, omdat Zanna verwacht dat CMB in de volgende jaren een uitstekende investering zal blijken.
In het nummer voordien analyseerden we CMB om te concluderen: ‘Gezien de troebelen bij CMB-dochter Bocimar is CMB een van de weinige aandelen die nog in de buurt van hun bodems van de gure winter 2008-’09 koersen. Dat zijn bijna paniekkoersen. Is dat niet wat overdreven? CMB is een van de financieel sterkere spelers in de sector. Het bedrijf heeft begin dit jaar 200 miljoen dollar bijgetankt. Dat is munitie om de onvermijdelijke laagvliegers in deze crisisperiode goedkoop op te pikken. Allicht tracht CMB een groter marktaandeel te veroveren, met het oog op een hopelijk spoedige en structurele heropleving van de vrachttarieven.’
Maatroosjes overboord zetten
Als Saverys net nu CMB voor zich alleen wil, is het dus niet zozeer omdat de vennootschap, zoals Saverys het zelf verwoordt ‘door een privatisering efficiënter de concurrentie kan aangaan met nieuwe spelers’, maar omdat Saverys ook wel weet dat het tijd is om te oogsten. Net zoals Coucke dat vier jaar geleden wist. De kassa voor de Omega Pharma-eigenaars rinkelde na de delisting oorverdovend. Jammer voor de kleine eigenaars die net voordien moesten uitstappen.
Net als Coucke toen suggereert Saverys vandaag dat kleine beleggers voor de volgende levensfase van CMB hinderlijk zijn
Net als Coucke toen suggereert Saverys vandaag dat kleine beleggers voor de volgende levensfase van CMB hinderlijk zijn. Coucke verwoordde het toen zo: ‘Onze noodzakelijke strategische herpositionering kan enkel worden geïmplementeerd met behulp van sterke financiële partners die de langetermijndoelstellingen volledig begrijpen en ondersteunen.’ Dus de duizenden kleine beleggers die jarenlang CMB of Omega Pharma bleven financieren, zijn zwak en ze snappen het niet?
Natuurlijk is het hun volste recht om hun bedrijven van de beurs te halen. En ja, we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de durf en het ondernemerschap van de twee Marcen is voor onze maatschappij. Hulde daarvoor. En we beseffen dat CMB in woelig water blijft varen. De veilige haven ligt nog ver. Saverys neemt voor die 16,2 euro per aandeel dus ook dat risico over van de kleine belegger.
Desalniettemin is de reflex van beide captains of industry eender: van zodra hun schip na een lange moeizame vaart eindelijk de haven van de oogst in zicht krijgt, worden de voor hen onbeduidende maar jarenlang o zo nuttige matroosjes overboord gezet.
Pierre Huylenbroeck is uitgever van Mister Market Magazine, een digitaal tweewekelijks tijdschrift voor nieuwsgierige beleggers.
"Analyses over beleggen, verzekeren, portefeuille beschermen en meer"
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier