Waarom een goede check-up van je beleggingen belangrijk is

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Een regelmatige check-up van je beleggingsportefeuille is een absolute must. Net zoals het systematische onderhoud van je auto of je verwarmingsketel.

De samenstelling van je portefeuille moet steeds aangepast zijn aan je beleggersprofiel, je risicobereidheid en je verwachtingen. Ook je leeftijd en financiële situatie spelen mee. Een beleggingsportefeuille komt echter meestal op een organische manier tot stand. Daardoor duurt het vaak jaren vooraleer die helemaal afgestemd is op jouw persoonlijk profiel.

Bovendien wijzigt de samenstelling van een portefeuille doorheen de tijd. Dat komt omdat de waarde van de verschillende posities fluctueert. Ook door effecten te kopen of te verkopen, kan de verdeling meer en meer gaan afwijken van het initieel vooropgestelde doel. Dat is eveneens het geval wanneer je systematisch belegt via een spaarplan.

Portefeuille uit balans

Door al deze bewegingen kan het evenwicht van je portefeuille dus grondig verstoord geraken. De kans bestaat dat bijvoorbeeld de verhouding tussen aandelen en obligaties uit balans geraakt is. Een jaarlijkse check-up, waarbij je de huidige samenstelling spiegelt aan de beoogde verdeling, is dus een must.

Dring bij je bankier dan ook (minstens) één keer per jaar aan op een analyse en bespreking van je portfolio. Ter voorbereiding kan je via internetbankieren mogelijk al een gedetailleerd overzicht van de samenstelling, de spreiding, de actuele waarde, de prestaties en het rendement opvragen.

Je situatie wijzigt

Ook bij elke ingrijpende gebeurtenis in je leven – denk aan de aankoop van een woning, trouwen of scheiden, een pensioen, een geboorte of een sterfgeval – moet je portefeuille opnieuw herschikt worden. Is je situatie in het afgelopen jaar gewijzigd, dan heb je des te meer belang bij een grondige check-up.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content