V. Juvyns (ING): Hogere consumptie noodzakelijk om beurskoersen te ondersteunen

De bedrijfsresultaten over het derde kwartaal vielen meestal wel mee, zeker wat de winstcijfers betreft. De omzetten evolueren echter minder goed en nochtans zullen die omhoog moeten om hogere beurskoersen te rechtvaardigen.

Vincent Juvyns (ING): “Het verhaal is inmiddels bekend: de meevallende cijfers zijn het gecombineerde gevolg van het snijden in de kosten en van de overheidsmaatregelen om de economie te ondersteunen. De goede bedrijfsresultaten ondersteunen de beurskoersen en zullen dat waarschijnlijk nog wel een tijdje blijven doen. Voor 2010 verwachten we dat de bedrijfswinsten gemiddeld met 20% gaan stijgen.”

Een deel van die winsten zal in de vorm van dividenden uitgekeerd woren, wat opnieuw goed nieuws is voor de beurzen. De vraag is echter wat er daarna gaat gebeuren. Vincent Juvyns: “In een volgende fase zal het winstherstel moeten komen van aantrekkende omzetten en daarvoor is een herstel van de consumptie nodig. Die consumptie nog steeds goed voor 60 tot 70% van de Europese economie, in de Verenigde Staten is dat zelfs 70 tot 80%. Trekt de consumptie niet aan, dan hebben we natuurlijk een probleem. Op korte termijn blijven we dus positief voor de beurs, op langere termijn moet het plaatje echter nog bekeken worden. De oplopende werkloosheid laat in ieder geval niet veel goeds voor de consumentenbestedingen verwachten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content