Rooskleurig scenario voor Griekenland: buitenlandse financiering hervat

Volgens dit scenario zou na de nieuwe verkiezingen een brede coalitie worden gevormd met alle partijen, behalve de neofascisten van Gouden Dageraad.

De nieuwe regering probeert om opnieuw over de voorwaarden van het reddingsplan te onderhandelen, en tracht om de uiterste datum te verschuiven waarop de begrotingsconsolidatie in het kader van het tweede reddingsplan rond moet zijn (2014).

Tegelijk beseft de coalitie volgens Manolis Davradakis van AXA Investment Managers dat dit geen haalbare kaart is en dus houdt ze zich aan de begrotingsconsolidatie conform het tweede reddingsplan, inclusief enkele maatregelen om de pil te vergulden, zoals leningen van de Europese Investeringsbank tegen een voorkeurrente om investeringsprojecten te financieren.

De regering moet het met de trojka eens zien te worden over een nieuwe begrotingsconsolidatieronde ten bedrage van 11 miljard euro voor de periode 2013-2014, en moet dit door het parlement goedgekeurd zien te krijgen.

Ook met de Griekse banken moet akkoord bereikt worden

Ook met de Griekse banken moet de regering een akkoord bereiken in verband met hun herkapitalisatie die reeds lang op zich laat wachten.

Dit zijn de twee maatregelen die de regering moet nemen vóór de volgende schijven vrijkomen van de buitenlandse financiering ten bedrage van 164,4 miljard euro (eerste en tweede reddingsplan samen). Uiteindelijk wordt in dit scenario de buitenlandse financiering hervat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content