PIMCO: “Kloof tussen opkomende en ontwikkelde economieën gaat toenemen”
De internationale vermogensbeheerder PIMCO houdt vast aan de visie dat de wereldeconomie zich in verschillende snelheden blijft ontwikkelen. PIMCO voorziet dat ontwikkelde economieën de komende drie tot vijf jaar te maken krijgen met trage groei van ongeveer 2% per jaar, gecombineerd met aanhoudend hoge werkloosheid.
PIMCO: “Opkomende economieën zullen meer groei zien – ongeveer 6% – maar kampen met inflatiedruk. Beleidsmakers zullen de stevige maatregelen schuwen die nodig zijn om de structurele economische problemen aan te pakken.”
De wereldeconomie heeft vooruitgang geboekt in het herstel van de crisis, maar wel op een onregelmatige en kostbare wijze. De ontwikkelingen zijn complex, maar komen uiteindelijk neer op uit het lood geslagen balansen van overheden, bedrijven en consumenten. De vraag is wanneer en hoe het evenwicht hersteld wordt – al dan niet vrijwillig.
Dat zijn enkele van de conclusies van het meest recente Secular Forum, het jaarlijkse overleg van de beleggingsexperts van PIMCO om de vooruitzichten voor de komende drie tot vijf jaar te bespreken.
Mohamed El-Erian, CEO van PIMCO: “We zien voor de nabije toekomst een scenario van doormodderen. Het is een wereld die langzaam en onregelmatig herstelt, en die structureel aangetast blijft.”
Het contrast in het herstel van de wereldeconomie wordt enerzijds gevormd door de ontwikkelde landen, die naast trage groei en hoge werkloosheid ook kampen met hoge staatschulden en begrotingstekorten, intensievere regelgeving en aanhoudende schuldafbouw.
PIMCO: “Anderzijds blijven opkomende economieën bezig met een ontwikkelingsdoorbraak, waarbij ze hoge economische groei laten zien en de inkomens- en welvaartskloof tussen de opkomende landen steeds verder verkleinen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier