Op weg naar standaardoplossingen voor sparen op lange termijn

Het CEPS-rapport over pensioensparen en beleggen in groei (“Saving for Retirement and Investing for Growth”) van Carmignac Gestion is de vrucht van twaalf maanden onafhankelijk onderzoek van de denktank CEPS-ECMI, waarvoor in een aantal werkgroepvergaderingen met experts en regelgevers werd gewerkt aan praktische, bruikbare aanbevelingen voor meer economische groei en een aanpak van het pensioengat in Europa.

De auteurs kijken naar het potentieel van een heroriëntatie van de financiële rijkdom van de huishoudens, die meer dan de helft van de totale financiële rijkdom in Europa vertegenwoordigt, naar langetermijnbeleggingen.

Met een dergelijke verschuiving zouden twee vliegen in één klap worden geslagen, namelijk hogere groei en hogere pensioenen.

De auteurs van het rapport geven richtsnoeren voor een Europese regeling die moet voorzien in hoogwaardige, toegankelijke, eenvoudige en gestandaardiseerde langetermijnbeleggingen voor Europese particulieren.

Volgens het rapport moeten beleidsmakers doortastend optreden om gelijke concurrentievoorwaarden tot stand te brengen en beschikbare premieregelingen toegankelijker te maken, inclusief de introductie van een aantal “standaardoplossingen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content