Ook Tessenderlo Group doet beroep op kleine spaarder

© belga
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De chemiegroep Tessenderlo is het vierde bedrijf in vier weken tijd dat obligaties wil verkopen aan de Belgische particuliere belegger. De obligaties lopen zeven of tien jaar en bieden een nettorendement van respectievelijk 1,9 en 2,3 procent.

Tessenderlo Group geeft voor 75 miljoen euro obligaties uit met een looptijd van zeven jaar en voor 25 miljoen euro obligaties met een looptijd van tien jaar. Het gaat om obligaties waarop beleggers in schijven van 1.000 euro kunnen inschrijven. Bij de obligatiebonanza tussen april 2009 en mei 2014 bedroeg de looptijd meestal vijf jaar.

De vier recente obligatie-uitgiften daarentegen hadden allemaal een looptijd van zeven jaar. Hoe langer de looptijd, hoe groter het risico voor beleggers. Beleggers krijgen dan ook een hoger rendement naargelang ze hun geld langer vastzetten.

Tessenderlo gaat het geld gebruiken om lopende leningen terug te betalen en om verder te investeren in het bedrijf.

Inschrijving

De inschrijvingsperiode start vrijdag. Drie van de vier obligaties die de voorbije weken werden uitgegeven, waren na één dag uitverkocht. U maakt het meeste kans om het aantal gevraagde obligaties te krijgen bij een van de betrokken banken: ING België, BNP Paribas Fortis, KBC Bank, Belfius of Bank Degroof.

Het heeft weinig zin om de einddatum van de inschrijvingsperiode te vermelden. Zelfs bij de obligaties van de afvalverwerker Shanks was er na enkele dagen sprake van een vervroegde afsluiting. Nochtans had het bedrijf niet het bedrag opgehaald waarop het vooraf had gehoopt.

Coupon

De uitgifteprijs is – zoals zo vaak – vastgesteld op 101,875 procent van de nominale waarde. Dat betekent dat u vandaag 1.018,75 euro betaalt om in 2022 of 2025 slechts 1.000 euro terug te krijgen. Hoe hoger de uitgifteprijs, hoe lager het uiteindelijke rendement.

Laat u niet misleiden door de vermelde coupons van 2,875 en 3,375 procent. Het is het nettorendement dat telt. Voor de obligaties met vervaldag in 2022 is het rendement na aftrek van 25 procent roerende voorheffing 1,868 procent. Voor de obligaties met vervaldag in 2025 is het nettorendement 2,305 procent.

Ter vergelijking: de leverancier van diepvriesbakkerijproducten en margarines Vandemoortele hadden een looptijd van zeven jaar en boden een netto-rendement van 2 procent. Studio 100 bood beleggers op zeven jaar een nettorendement van 2,22 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content