Monetaire basis VS kan sterk gaan groeien (NIBC Market Research)

De reële (inflatie gecorrigeerde) monetaire basis is altijd een geweldige indicator geweest voor de Amerikaanse conjunctuurcyclus, zo merkt NIBC Market Research op.

Een opgaande conjunctuur werd altijd voorafgegaan door een toenemende groei in de reële monetaire basis en een recessie door een (tijdelijke) dip in de reële monetaire basis.

Echter, het daadwerkelijke dollar niveau in de monetaire basis piekte in februari van dit jaar en is sindsdien lichtjes aan het dalen. Het is interessant dat op basis van de recente trends in de monetaire basis en de CPI geconcludeerd kan worden dat de jaar-op-jaar groei in de reële monetaire basis waarschijnlijk naar 0% is teruggevallen in oktober.

De dalingen in de groei van de reële monetaire basis vielen recentelijk samenvallen met de dalingen in de LEI, wat volgens NIBC Market Research weer bevestigt dat economische groeivooruitzichten voor de VS aan het verzwakken zijn.

Indien de trends in de monetaire basis voort zouden zetten dan zou voor november wellicht zelfs een daling volgen in de reële monetaire basis. Toevallig zal de Federal Reserve net op tijd instappen om dit te verhinderen.

De tweede ronde kwantitatieve verruiming die er aan zit te komen zal waarschijnlijk vanaf november weer, net als in 2009, tot sterke groei in de monetaire basis leiden. Zal dat dan ook de reële economische groei stimuleren?, dat is vraag die NIBC Market Research zich stelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content