Moet je ook een speculatietaks betalen na een schenking of erfenis?

© iStock

Wie beursgenoteerde aandelen verkoopt binnen de 6 maanden moet op de meerwaarde 33 procent speculatietaks betalen. Maar ontsnap je eraan door een schenking te doen? En wat als je aandelen erft?

Het principe van speculatietaks

Wie beursgenoteerde aandelen koopt en deze binnen de 6 maanden verkoopt betaalt een speculatietaks van 33 procent op de meerwaarde. Fondsen en trackers (beurgenoteerde indexfondsen) vallen niet onder deze speculatietaks. Het principe lijkt dus eenvoudig, maar wat als je die aandelen erfde of geschonken kreeg?

Erven van aandelen

Stel dat je vader een pakket aandelen Colruyt kocht begin deze maand aan 50 euro per aandeel. Híj is ondertussen overleden en je erft die aandelen. Moet je dan speculatietaks betalen als je ze verkoopt met een meerwaarde. Hier zal de speculatietaks niet van toepassing zal zijn, omdat die aandelen die je verwerft via erfenis zijn vrijgesteld.

Schenking van aandelen

Stel dat je van je vader een pakket aandelen KBC kocht in de loop van 2012 aan een koers van 20 euro per aandeel. Hij schenkt zijn pakket aandelen KBC in mei 2016 aan jou. Aangezien deze aandelen ondertussen al meer dan verdubbeld zijn in waarde zou je dit pakket aandelen graag zo vlug mogelijk verkopen en dus winst nemen. In ons concreet voorbeeld zal de speculatietaks niet van toepassing zijn. Hier worden de 6 maanden immers berekend vanaf de aankoop door je vader en houdt de fiscus geen rekening met de schenking.

Ter informatie: aandelen binnen de 6 maanden na aankoop schenken aan bijvoorbeeld een kind om zo de speculatietaks te ontlopen heeft dus geen zin. Er is hier dus geen vrijstelling van speculatietaks door vlug te schenken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content