Marktoverzicht: Weinig animo zonder New York en Londen

© REUTERS

De Europese aandelenmarkten zijn licht hoger geëindigd, nadat ook de Aziatische markten de dag met winst hadden afgesloten.

De uitspraken van Fed-voorzitter Janet Yellen over een nakende renteverhoging werden positief ontvangen. Dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is voor een renteverhoging, is goed nieuws voor de wereldeconomie. De winsten bleven erg beperkt zonder de Amerikaanse beleggers, die thuis bleven voor Memorial Day. Behalve New York hield ook Londen de deuren dicht.

De Bel-20 (+0,33%) eindigde net zoals de andere Europese indexen met een lichte winst. De sterkste daler in de index was bpost (-2,43%). Elia (-1,43%) noteerde zonder zijn jaardividend van 1,55 euro per aandeel. Op de brede markt profiteerde de autodienstengroep D’Ieteren (+4,81%) van een koersdoelverhoging van KBC Securities. Het koersdoel gaat van 41 naar 44 euro. Het advies blijft op bijkopen.

PostNL (+3,48%) heeft de fusiegesprekken met bpost stopgezet. De raad van bestuur van het Nederlandse postbedrijf weigerde het management een mandaat te geven om de gesprekken voort te zetten. Er wordt gespeculeerd dat de bemoeienissen van Belgische politici de Nederlandse bestuurders zorgen baarden. Volgens Het Financieele Dagblad had bpost 5,1 euro per aandeel over voor PostNL. 70 procent van het overnamebedrag zou worden betaald in aandelen, de rest in cash. PostNL zou minstens 6 euro hebben gewild. De overname van PostNL had bpost aanzienlijk versterkt op de pakjesmarkt in de Benelux.

Uit nieuwe onderzoeksresultaten blijkt dat Vimpat, het nieuwste epilepsiemiddel van UCB (+0,45%), ook in Europa kans maakt om als eerstelijnsbehandeling voorgeschreven te worden. In de Verenigde Staten is dat al het geval, maar in Europa mag Vimpat voorlopig enkel worden gebruikt als andere geneesmiddelen onvoldoende werken of te veel bijwerkingen hebben. Op die manier kan Vimpat een bijkomende 29 procent van de epilepsiepatiënten bereiken. Het nieuws is een opsteker voor het aandeel, dat vorige week een serieuze knauw kreeg na berichten dat de patentbescherming van Vimpat in de Verenigde Staten ter discussie staat. Vimpat was vorig jaar goed voor bijna 20 procent van de omzet van UCB, waarvan vier vijfde in de Verenigde Staten wordt gerealiseerd. De piekverkoop van het geneesmiddel wordt geschat op 1 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content