Daan Killemaes

Marktoverzicht: Slechts even kopje-onder

Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De Europese beurzen begonnen de dag in mineur door het ontbreken van een akkoord over de beperking van de olieproductie. Daarover waren de olieproducerende landen het niet eens geraakt op de OPEC-vergadering in Doha.

Als reactie op dat teleurstellende nieuws maakte de olieprijs een scherpe duik, waarna verliezen van zowat 1 procent volgden op de Europese beurzen. Maar in de loop van de dag werden die verliescijfers, geholpen door enkele meevallende Amerikaanse kwartaalcijfers, nog in winst omgezet, zodat de herstelbeweging van de afgelopen weken op de beurzen aanhoudt.

Morgan Stanley (+1,1% bij de start op Wall Street) was de volgende in het rijtje van grote Amerikaanse financiële instellingen om een licht te werpen op de prestaties in het eerste kwartaal. Morgan Stanley focust heel sterk op de financiële markten en dat is tegenwoordig geen goede zaak. De winst zakte dan ook van 1,18 dollar per aandeel in het eerste kwartaal van 2015 naar 0,55 dollar per aandeel in de eerste drie maanden van dit jaar. Alleen hadden analisten een nog forse winstdaling verwacht, tot 47 dollarcent per aandeel, en dus presteerde de Amerikaanse zakenbank toch beter dan verwacht. De daling van de inkomsten met 21 procent werd beantwoord met het wegsnoeien van 14 procent van de kosten. Vandaar de positieve koersreactie.

In de voeding- en drankensector was het uitkijken naar de kwartaalcijfers van PepsiCo (+0,5% bij start op Wall Street). Ook daar kwam de winst per aandeel uit boven de gemiddelde schatting van de analisten: 89 dollarcent per aandeel, tegenover een analistenconsensus van 0,81 dollar per aandeel. Vooral de hogere verkopen van de snacks van Frito-Lay in de VS zorgden voor de aangename verrassing. De wereldwijde verkopen zakten met 2,9 procent tot 11,9 miljard dollar, in lijn met de analistenverwachting. Door de sterkere dollar en de zwakte van een aantal economieën in de regio daalde bijvoorbeeld de omzet uit Latijns-Amerika met 26 procent en die uit Europa met 9 procent.

Op Euronext Brussel stond het aandeel van EVS (-3,2%) meteen onder druk vandaag. De aanleiding is de beslissing om het slotdividend op hetzelfde niveau te leggen als het interim-dividend, namelijk 0,5 dollar per aandeel bruto. Dat is minder dan de 0,72 dollar per aandeel die gemiddeld door de analisten was vooropgesteld. Het EVS-management verdedigt de beslissing door te stellen dat men weliswaar een hoog dividend wil blijven uitkeren, maar anderzijds ook de nodige reserves wil aanleggen om te investeren in toekomstige groei in nieuwe markten. De markt had duidelijk verwacht dat zo goed als de volledige winst zou worden uitgekeerd, net als de voorgaande jaren het geval was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content