Peter De Keyzer

‘Eendracht in eens zo machtige OPEC zoek’

Peter De Keyzer Econoom, ondernemer en columnist

Volgens BNP Paribas Hoofdeconoom Peter De Keyzer is de discipline binnen het oliekartel OPEC zoek. “Door de lage olieprijs is de verleiding voor vrijbuiters bijzonder groot.”

Elke maandag schotelen we drie vragen voor aan een econoom of strateeg die zijn licht laat schijnen over enkele actuele thema’s. Vandaag: Peter De Keyzer, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.

De olieprijs zakt opnieuw, omdat de OPEC er zondag opnieuw niet in geslaagd is productieafspraken te maken. Waar loopt het spaak?

Door de lage olieprijs is de verleiding voor vrijbuiters bijzonder groot

Peter De Keyzer: “Het lijkt erop dat de OPEC-landen het steeds moeilijker hebben om de discipline in het kartel te garanderen. Ze hebben het allemaal bijzonder moeilijk om hun levensstandaard aan te passen aan de fors gedaalde inkomsten door de lage olieprijzen. Het is dan ook contra-intuïtief voor hen om in dit soort van omstandigheden elk individueel hun productie te laten dalen. De discipline in het kartel valt moeilijk te bewaren, te meer omdat de verleiding voor vrijbuiters vandaag bijzonder groot is. Wie alle anderen de productie laat dalen – met een prijsstijging tot gevolg – en tegelijk zelf veel blijft produceren, ziet zijn inkomsten stijgen. Die vaststelling ondermijnt de eendracht en discipline in het eens zo machtige OPEC kartel.”

Vorige week hield het Internationaal Monetair Fonds (IMF) haar jaarlijkse lentevergadering. Wat onthoudt u van de topontmoeting van ministers van Financiën en economen?

De Keyzer: “Het IMF heeft steeds meer oog voor het chronische karakter van de zwakke wereldwijde groei. Zo onderstreepte het IMF dat de lage of zelfs negatieve rentes van de centrale bank op haar limieten begint te botsen. Lage rentes op zich zullen niet zorgen voor meer economische groei. Naast haar traditioneel pleidooi voor meer structurele hervormingen onderstreept het IMF ook dat er meer nood is aan expansief budgettair beleid om de groei aan te zwengelen. Ze ziet dat wel alleen als een mogelijkheid voor landen met een houdbare schuldpositie. Het is dan maar de vraag hoeveel Westerse landen daarvoor in aanmerking komen.”

De gemiddelde rente op Duitse overheidsobligaties daalde vorige week tot nul? Ziet u de rentes nog dieper zakken? Acht u een negatieve Duitse tienjaarsrente realistisch? En hoe diep denkt u dat de Belgische rente nog kan dalen?

De lage rentes maken het doorrollen van de hoge overheidsschulden zo goed als gratis

De Keyzer: “Het is meer dan waarschijnlijk dat de Duitse rente nog verder daalt. In dat geval kan ook de Belgische langetermijnrente nog wat lager. De Europese Centrale Bank zal nog een tijdlang haar extreem soepele beleid volhouden en komt binnenkort nog met meer stimulus over de brug. In die omstandigheden kunnen langetermijnrentes nog wat lager. Hoewel iedereen het heeft over structurele hervormingen als bron van economische groei, worden die met de huidige lage rentes minder waarschijnlijk. De lage rentes maken het doorrollen van de hoge overheidsschulden zo goed als gratis. Het perverse effect daarvan is dat de noodzaak van schuldafbouw volkomen lijkt te verdwijnen.”

Partner Content