Marktoverzicht: Olie spuit even omhoog

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen bewogen uiteindelijk nauwelijks na de fraaie klim van afgelopen vrijdag, toen een haast ‘perfect’ banenrapport (minder dan verwacht, maar anderzijds ook niet slecht) de aandelenmarkten vleugels gaf.

Door ‘Labor Day’ was Wall Street vandaag dicht en misten de Europese markten hun Amerikaanse steun en toeverlaat. De start was nog behoorlijk, maar daarna doofden de openingswinsten geleidelijk aan volledig uit.

De blikvanger vandaag was echter de olieprijs. Een vat Brent-Noordzeeolie (+0,9% bij sluiting van de Europese markten) sprong even van 47 naar 49,5 dollar per barrel (afgerond vat van 159 liter) toen uit de marge van de G20-top in China geruchten kwamen dat Saudi-Arabië en Rusland gesprekken voerden over acties om de oliemarkt te stabiliseren, inclusief een bevriezing van de productie. De koersklim milderde aanzienlijk nadat beide partijen de slaagkans van hun gesprekken hadden afgezwakt en Iran had verklaard dat het klaarstaat om meer olie op te pompen.

Een van de blikvangers van de Brusselse beurs was zonder de minste discussie Exmar (+10,3%). De aanleiding zijn gesprekken met het Nederlandse Vopak over een groot deel van de lng-activiteiten (vloeibaar gemaakt aardgas). Meer specifiek draaien de gesprekken over de drijvende opslag en hervergassing van lng, een strategische focus van Vopak. Exmar baat een vloot van tien schepen uit, waarvan er vier slechts gedeeltelijk eigendom van Exmar zijn. De gesprekken zijn wel nog maar in een verkennende fase en het is lang niet zeker dat er iets concreets uit de bus komt. De beurskoers kon duidelijk een steuntje in de rug gebruiken, want zelfs na de sprong vandaag staat het Exmar-aandeel nog steeds 30 procent onder zijn niveau van het jaarbegin.

Een ander Belgisch aandeel dat het niet onder de markt heeft, is Banimmo (+3,9%). De vastgoedmaatschappij leed de voorbije jaren nettoverliezen leed en moest het dividend schrappen door problemen met een vennootschap die een aantal Waalse steden shoppingcentra wilde ontwikkelen. Vandaar dat de verkoop van het kantoorgebouw Alma Court in Brussel aan een institutionele investeerder en het verlengen van de kredietlijn met de banken positief werd onthaald.

De Nederlandse vennootschap Altice (-0,7%) van de zakenman Patrick Drahi heeft een bod gedaan op de aandelen SFR (+5,2%) die het nog niet in bezit had. Daarvoor worden acht nieuwe Altice-aandelen gecreëerd voor elke vier SFR-aandelen, een Franse mobilofoon en kabeltv-speler. Het aanbod houdt maar een beperkte premie van enkele procenten in. Dat vindt een aantal analisten teleurstellend omdat het aanbod komt nadat het SFR-aandeel het afgelopen jaar met 45 procent was teruggevallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content