Marktoverzicht: olie en VS zetten Europese markten op winst
Een sterk herstel van de olieprijs en een opwaartse herziening van de Amerikaanse groei in het vierde kwartaal van 2015 zetten de Europese aandelenmarkten vandaag op winst. Voortrekkers waren niet verwonderlijk de energie- en grondstoffenaandelen.
De Bel-20-index volgde de Europese indices mee omhoog en eindigde met een winst van 0,97%. D’Ieteren (+18,13%) was afgetekend de sterkste stijger in de index. Gisterenavond kwam de autodienstengroep met beter dan verwachte jaarresultaten, waaruit bleek dat de impact van het sjoemelsoftwareschandaal bij Volkswagen al bij al beperkt bleef voor D’Ieteren. Het aandeel profiteerde dan ook van een opluchtingsrally.
Bekaert (+4,97%) overtrof eveneens de verwachtingen. De staaldraadproducent zag zijn omzet vorig jaar met 14 procent stijgen naar 3,67 miljard euro. De stijging is volledig te danken aan overnames (+9%) en gunstige wisselkoerseffecten (+8%). De onderliggende omzet zakte met 3 procent hogere grondstoffenkosten. Bekaert kon evenwel verrassen met zijn bedrijfswinstmarge, die boven de verwachtingen uitkwam op 6,1 procent. De recurrente bedrijfswinst klokte 35 procent hoger af op 222,9 miljoen euro. Dat komt vooral door een opmerkelijke verbetering van de toestand in China, waar een prijzenslag de voorbije jaren lelijk huishield in de winstmarges. De winstbijdrage uit Azië ging 30 procent hoger en de winstmarge bedroeg 7,6 procent. In Europa kende Bekaert zijn meest winstgevende jaar ooit met een bedrijfswinstmarge van 11,3 procent. De nettowinst kwam 16 procent hoger uit op 102 miljoen euro. Voor 2016 mikt Bekaert op een bedrijfswinstmarge van 7 procent. Het management zal de aandeelhouders voorstellen het dividend op te trekken van 0,85 naar 0,90 euro per aandeel.
UCB (-0,46%) slaagde erin zijn omzet het voorbije jaar met 16 procent te doen groeien naar 3,88 miljard euro. Zonder rekening te houden met gunstige wisselkoersen kwam de stijging uit op 9 procent. De recurrente brutobedrijfskasstroom (rebitda) ging dankzij een gunstige productmix 26 procent hoger naar 821 miljoen euro. De nieuwe omzetmachine _ het geneesmiddelentrio Cimzia, Vimpat en Neupro _ krijgt almaar meer vaart. De geneesmiddelen zijn door hun patenten nog jaren beschermd tegen generische concurrentie. Maar ook Keppra, een epilepsiemedicijn dat wel generische concurrentie moet dulden, kende een sterk jaar door leveringsproblemen bij enkele concurrenten. Mede dankzij een meerwaarde op de verkoop van de generische tak Kremers Urban van 359 miljoen euro steeg de nettowinst 70 procent naar 674 miljoen euro. UCB wil een dividend van 1,10 euro per aandeel uitkeren, 4 procent meer dan een jaar eerder. Het farmabedrijf verwacht dat de omzet dit jaar voort stijgt naar 4 à 4,1 miljard euro, en de rebitda naar 0,97 à 1,01 miljard euro, fors hoger dan verwacht door analisten. Met de toekomstige vervangers van Cimzia-Vimpat-Neupro loopt het voorlopig niet zo vlot als UCB had gehoopt. Zo mislukte een lupusonderzoek en scoorde een nieuw middel tegen osteoporose in grootschalige patiëntenproeven niet geheel als gehoopt.
Proximus (-3,65%) boekte in het laatste kwartaal van vorig jaar een recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) van 414 miljoen euro. Dat is 8,4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder en een sterkere groei dan analisten hadden verwacht. Over het volledige jaar schoot de rebitda 5 procent hoger naar 1,73 miljard euro op een 2,2 procent hogere omzet van 5,9 miljard euro. Proximus slaagde er ook in het voorbije kwartaal opnieuw in klanten te winnen: 44.000 televisieklanten, 28.000 internetklanten en 50.000 mobiele postpaidklanten. Beleggers reageerden echter teleurgesteld op de voorzichtige vooruitzichten voor 2016. Proximus verwacht een lichte groei van de omzet en de bedrijfskasstroom. Het dividend blijft ongewijzigd op 1,5 euro bruto per aandeel.
Beleggen in 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier