Marktenoverzicht: AkzoNobel raakt beleggersactivisten niet kwijt

© AkzoNobel
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen modderden wat aan. De gespannen situatie in Spanje en de start van wat moeilijke onderhandelingen dreigen te worden over een regeringsvorming in Duitsland baren beleggers kopzorgen. Daarnaast wordt ook druk gespeculeerd over wie Janet Yellen in februari opvolgt als Fed-voorzitter.

De stijging van de dollar en de Amerikaanse lange rente van de jongste dagen doet vermoeden dat beleggers John Taylor een grote kans toedichten. De econoom staat bekend om de Taylor-regel, die de optimale beleidsrente berekent op basis van macro-economische variabelen. Volgens die regel zou de rente al veel hoger moeten zijn.

De EuroStoxx50 eindigde 0,25 procent hoger. De Bel-20 ging 0,2 procent hoger tot 4075,25 punten. Ontex (+1,9%) was de sterkste stijger. Umicore (-2,35%) verloor wat van zijn pluimen en schreef de slechtste prestatie van de dag achter zijn naam. Het aandeel van de materiaaltechnologiegroep noteert wel nog altijd 40 procent hoger dan eind vorig jaar, dankzij de zoektocht van beleggers naar alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met batterijen voor elektrische wagens. Enkel het aandeel van biotechnologiebedrijf Galapagos (-0,1%) steeg harder sinds Nieuwjaar.

In België kwam de technologiegroep Barco (stabiel) met deftige omzetcijfers voor het derde kwartaal. De verkoop steeg met bijna 2 procent, tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste jaarhelft daalde de omzet met 2,1 procent, omdat een aantal activiteiten, zoals de digitale verlichting voor grote evenementen, werd afgebouwd, en na afloop van het tweede kwartaal moest het management opbiechten dat 5 procent omzetgroei in 2017 niet meer haalbaar zou zijn. Barco zit volgens het management nog altijd op schema om de verkoop van 2016 te evenaren.

AkzoNobel

Er viel vooral nieuws te rapen in Nederland, waar AkzoNobel (-1,8%) deze morgen met teleurstellende cijfers over het derde kwartaal kwam en de omzet van ASML (-2,3%) over de lat van de analisten ging.

Het verf- en chemieconcern AkzoNobel stuurde zijn tweede winstalarm uit in twee weken, maar wil het zo niet noemen. De Belgische topman Thierry Vanlancker noemt het een verfijning van de vorige winstupdate. In september werd de prognose voor de bedrijfswinst verlaagd van “100 miljoen euro meer dan vorig jaar” naar “hoger, maar geen 100 miljoen euro”.

Enkele weken geleden klonk het dus nog dat de winst in 2017 hoger zou uitkomen dan in het recordjaar 2016, nu zal de AkzoNobel-aandeelhouder zich moeten tevredenstellen met een evenaring van de winst van vorig jaar.

De orkaan Harvey hield lelijk huis in Houston, waar vier fabrieken van AkzoNobel staan. Houston is een belangrijke hub voor de chemiesector. Er was ook een aardbeving in Mexico City, waar AkzoNobel een polymeerchemieplant heeft, en twee fabrieken in China werden tijdelijk stilgelegd voor milieu-inspecties. Daarnaast was er tegenwind van de wisselkoersen en de prijzen van grondstoffen.

Het is een woelige periode voor AkzoNobel. De aandeelhouders morren, omdat AkzoNobel niet openstond voor een bod van zijn Amerikaanse concurrent PPG. “Ons businessplan was minstens evenwaardig aan wat PPG voorstelde, dus was er geen noodzaak om in gesprek te gaan”, zei Vanlancker enkele dagen geleden in een interview met Trends.

De afsplitsing van de chemietak en de focus op de verfactiviteiten is het antwoord van AkzoNobel op die ontevreden aandeelhouders, die staat gepland voor april 2018. Een verkoop en een beursintroductie liggen nog in de balans.

Na de activistische belegger Elliott Capital Advisors wil nu ook USS, een pensioenfonds van Britse academici, een bestuurder aanduiden. De beheerder van de pensioenen van de proffen uit het Verenigd Koninkrijk wil Eric Meurice, de voormalige topman van ASML, in de raad van bestuur krijgen. AkzoNobel is daar niet voor te vinden, wegens slechte feedback van een onafhankelijk researchbureau.

ASML klopte wel de verwachtingen met zijn omzetcijfers over het derde kwartaal. Het bedrijf haalde een omzet van 2,45 miljard euro in het derde kwartaal, tegenover 2,21 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. De winst die het bedrijf maakte op die omzet, viel iets lager uit dan verwacht door analisten en ook de prognose voor het vierde kwartaal valt wat mager uit.

Voor het volledige boekjaar mikt ASML nu op “minstens 25 procent omzetgroei”, terwijl dat eerder “ongeveer 25 procent omzetgroei” was. De verwachtingen waren dermate hoog gespannen dat ASML nu even van zijn sokkel valt. ASML is na Galapagos het best presterende aandeel in de Nederlandse sterindex van 2017.

Donderdag

In België komt de plantageholding Sipef voorbeurs met een update over het derde kwartaal en de IT-dienstengroep Econocom nabeurs. De Nederlandse voedingsgroep Unilever geeft voorbeurs inkijk in het derde kwartaal en de Franse champagnemaker Vranken Pommery Monopole nabeurs.

Partner Content