Macrocijfers op vreemde momenten

Hoewel de acute problemen omtrent het Amerikaanse schuldenplafond inmiddels voorbij zijn, heeft de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid volgens nog wel hier en daar gevolgen. Een voorbeeld hiervan is de publicatie van Amerikaanse macro-cijfers.

Door de tijdelijke overheidssluiting kon publicatie van de meeste cijfers niet plaatsvinden. Veel daarvan worden nu alsnog gepubliceerd.

Eén van de belangrijkste hiervan is het officiële maandelijkse werkloosheidscijfer. Deze cijfers, die sinds jaar en dag altijd op vrijdag worden gepubliceerd, werden vorige week dinsdag gepubliceerd.

Belangrijkste conclusie: de banengroei in september was kleiner dan verwacht.

Op de aandelenmarkten was het effect van deze cijfers beperkt, op de valuta- en obligatiemarkt waren de reactie interessanter.

Zo steeg de USD in reactie op de cijfers naar het niveau van 1,375 ten opzichte van de EUR. Dit is een niveau dat we sinds eind 2011 niet meer hebben gezien.

Ook de Amerikaanse tienjaars rente liet een duidelijke beweging zien. Deze daalde naar ongeveer 2,5%.

Beide koersreacties staan haaks op de voorspellingen voor de langere termijn: ABN Amro verwacht dat de USD de komende twaalf maanden duidelijk sterker zal worden en gaan er van uit dat de Amerikaanse 10 jaars rente eind 2014 duidelijk hoger zal staan dan nu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content