Jobless claims VS op dieptepunt voor afgelopen vier jaar

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag hoger geopend, met redelijke winsten voor de belangrijkste indices. Zowel de S&P als de Nasdaq boeken winsten van iets meer dan een half procent, de Nasdaq hinkt met een winst van ongeveer een kwart procent wat achterop.

De nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering stonden vorige week op een dieptepunt voor de afgelopen vier jaar, maar dat betekent nog niet dat de problemen op de arbeidsmarkt opgelost zijn.

Een forse daling van de werkloosheidsgraad lijkt onwaarschijnlijk. Veel Amerikanen hebben het namelijk opgegeven om een nieuwe baan te zoeken, zij dreigen in de schemerzone van de verdoken werkloosheid te verdwijnen.

Voedselinflatie dreigt opnieuw probleem te worden

Stijgende prijzen van basisvoedsel als granen zijn de belangrijkste motor van inflatie in opkomende markten en hebben gevolgen voor de wisselkoersen van de valuta van deze landen.

De meest recente stijgingen van voedselprijzen – 30% sinds juni – zullen zich deze maand laten voelen in inflatiecijfers van de opkomende markten, verwacht Goldman Sachs.

Maar de jaar-op-jaar stijging van de voedselprijzen zal minder hoog zijn dan in 2010-2011 en meer geconcentreerd in tarwe, maïs en soja. Ook de inflatie zal minder hoog zijn dan in 2010-2011.

Ook al is het moeilijk de implicaties hiervan in te schatten, uitgaande van ontwikkelingen in het verleden verwacht Goldman Sachs dat valuta van opkomende markten door deze druk sterker zullen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content