Is stijging olieprijs voorbode van op til zijnde crash?

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag hoger geopend, met stevige winsten voor de belangrijkste indices. Die winsten variëren van een half tot driekwart procent.

Ook op de andere beurzen is de stemming goed, van enige vorm van pessimisme valt voorlopig niets te merken. Blijkbaar ligt niemand nog wakker van de Europese schuldencrisis.

Op de oliemarkt is de prijs voor een vat ruwe olie (West Texas Intermediate) opnieuw gestegen tot in de buurt van 100 dollar per vat.

Technisch analist Jeff Kennedy waarschuwt echter dat op basis van de Elliott Wave Theory de prijs voor WTI kan corrigeren tot nog slechts 32,40 dollar.

VS voeren meer olie in

Uit de wekelijkse voorraadcijfers van het Amerikaanse Department of Energy (DoE) bleek volgens Royal Bank of Scotland dat de hoeveelheid ruwe olie in voorraad in de vorige verslagweek met 3,7 miljoen vaten is afgenomen naar 369,9 miljoen vaten.

De invoer van ruwe olie in de Verenigde Staten steeg naar gemiddeld 8,6 miljoen vaten ruwe olie per dag in tegenover 8,4 miljoen vaten per dag een week eerder.

De gemiddelde capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde de voorbije 4 weken met een fractie naar 92,4 procent tegenover 92,5 procent een week eerder.

De voorraad loodvrije benzine daalde met 1,8 miljoen vaten en ook de stookolievoorraad kwam op weekbasis 0,7 miljoen vaten lager uit. Loodvrije benzine en stookolie werden respectievelijk 2,5 en

3,2 procent duurder.

De detailhandelsprijzen van loodvrije benzine en diesel stegen voor de vijfde week op rij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content