Is een onlinebroker interessanter dan je bank?

© Getty Images/iStockphoto
Roel Van Espen medewerker Trends

Aandelen kopen en verkopen kan makkelijk en snel via het internet. Voor beurstransacties kun je zowel terecht bij je huisbank als bij een onlinebroker. Een internetspeler is doorgaans goedkoper.

Beleggen op de beurs is gemakkelijker dan ooit. Dat hoeft allang niet meer in een bankagentschap te gebeuren, het kan helemaal online. Als je aandelen koopt of verkoopt via de website van een grootbank, liggen de kosten volgens de consumentenorganisatie Test-Aankoop 20 à 50 procent lager dan als je dat via het loket van die bank doet.

Die kosten bestaan enerzijds uit het makelaarsloon dat je bij elke transactie betaalt. Anderzijds hebben ze betrekking op het bewaarloon om de aandelen aan te houden op een effectenrekening. Die kosten zijn bepalend voor het uiteindelijke nettorendement van je beleggingen.

Grootbank versus onlinebroker

Voor grootbanken zijn aandelenbeleggingen vaak geen topprioriteit. Ze promoten liever eigen beleggingsproducten zoals fondsen, vanwege de hogere winstmarges die ze erop hebben. Daarnast kun je voor de aankoop van aandelen ook terecht bij gespecialiseerde onlinebrokers. Voorbeelden zijn Keytrade Bank, Bolero, Lynx, BinckBank en MeDirect. Als pure internetspelers hebben zij een efficiënte kostenstructuur, omdat ze geen duur kantorennetwerk hoeven te onderhouden.

De tarieven die de internetspelers voor aandelenbeleggingen aanrekenen, zijn doorgaans veel lager dan die van de typische banken. Test-Aankoop rekende uit dat hun makelaarslonen vijf à tien keer hoger liggen dan die van de goedkoopste onlinebrokers. Die laatste rekenen overigens vaak geen bewaarlonen voor een effectenrekening aan. Bovendien is hun transactieplatform volgens de consumentenorganisatie meestal veel beter uitgewerkt dan dat van de traditionele grootbanken.

Maar ook tussen de onlinebrokers onderling zijn er verschillen in de gebruiksvriendelijkheid van de website, het aanbod van de markten waarin je kunt beleggen en de aangerekende tarieven. Afhankelijk van de beurzen waarop je actief bent en van hoe vaak en voor welke bedragen je effecten verhandelt, is het ene internetplatform interessanter dan het andere. Een buy-and-holdbelegger heeft andere behoeften dan een actieve trader.

Tarieven online vergelijken

Bij de zoektocht naar de meest geschikte onlinebroker voor jouw profiel kun je bij Bankshopper.be terecht voor een eerste indicatie over een aantal basisbedragen op Euronext Brussel. Voor elk bedrag komt DeGiro als de voordeligste uit de bus: dat is een Nederlandse makelaar die via zijn onlineplatform ook toegankelijk is voor Belgische beleggers. De tarieven op Bankshopper.be worden naar eigen zeggen elke dag geüpdatet.

De vergelijkingsmodule van BrokerTarieven.be is nog uitgebreider. Daar kun je eerst aangeven welke effecten je wilt verhandelen – zoals aandelen, opties of futures – en in welke landen ze voornamelijk noteren. Op basis van het aantal transacties, het gemiddelde orderbedrag en je belegde vermogen zie je dan de beste keuze voor jouw profiel. De vermelde tarieven op deze website lijken ons eveneens up-to-date.

Bankshopper.be en BrokerTarieven.be zijn nuttig om de kosten van verschillende brokers te vergelijken. Maar kijk verder dan enkel het kostenplaatje en houd ook rekening met de markten en de producten waar je toegang toe krijgt, de mogelijkheden en de gebruiksvriendelijkheid van de interface, de bereikbaarheid bij vragen of eventuele problemen, en de beursinformatie en de adviezen die je er terugvindt.

Heb je al een aandelenportefeuille bij je huisbank en wil je die graag overzetten naar een onlinebroker? Controleer dan eerst welke transferkosten daarmee gemoeid zijn. Lopen die hoog op, overweeg dan de portefeuille bij je huidige bank rustig af te bouwen en een andere effectenportefeuille samen te stellen op het platform van de nieuwe broker.

Partner Content