Hoe kan je als particuliere belegger beter beleggen?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Kleine beleggers doen het slechter dan professionelen. Dat blijkt uit een studie die de UCL vorig jaar uitvoerde. Hoe kan je als particuliere belegger toch beter scoren?

Vorig jaar onderzocht Catherine D’Hondt, professor aan de Université Catholique de Louvain, het gedrag van 65.000 beleggers bij Keytrade Bank. Ze constateerde dat particulieren zich te vaak laten leiden door emoties. Daardoor hebben ze de neiging om te snel winst te nemen op winnende aandelen en te laat uit te stappen bij verlies.

Uit dezelfde studie blijkt dat wie met een uitgebreide financiële kennis en ervaring naar de beurs trekt, zich minder snel laat verleiden tot emotionele en overhaaste handelingen. Hoe groter de knowhow en expertise, hoe beter de uiteindelijke beleggingsresultaten. Ofwel: oefening baart kunst.

Het onderzoek van de UCL is overigens niet het enige dat aantoont dat financiële kennis betere rendementen op de beurs in de hand werkt. Een Amerikaanse studie van de economen Clark, Lusardi en Mitchell kwam eerder al tot dezelfde vaststelling.

Wat leer je hieruit?

Tracht als belegger je emoties te beheersen. Hebzucht, euforie en paniek zijn slechte raadgevers op de beurs. Ze leiden tot overhaaste beslissingen, terwijl je net moet beleggen met een langetermijnvisie in het achterhoofd. Zorg er dus voor dat gevoelens en illusies het niet overnemen van je gezond verstand.

Weet ook dat je als belegger voldoende voorbereid en geïnformeerd moet zijn. Maak dus op voorhand je huiswerk. Gelukkig laat je bank of beursmakelaar je voorafgaand een uitgebreide vragenlijst invullen die je helpt met het bepalen van je profiel. Stem de samenstelling en het risico van je beleggingsportefeuille af op dit profiel.

Onthoud ook dat professionele hulp geen overbodige luxe is wanneer je naar de beurs stapt. Door te beleggen in fondsen, leg je alvast je geld in handen van beheerders met een uitgebreide kennis en expertise. Daarnaast kan je ook opteren voor private banking. Daarbij leg je het volledige beheer van je vermogen in handen van specialisten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content