Goudprijs boven 3.200 dollar per ounce: de laatste vluchthaven voor beleggers?

GOUDBAREN. Beleggers kopen zowel fysiek goud als goud-ETF's te midden van de Trump-chaos op de financiële markten. © Getty Images
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De goudprijs breekt record na record. Vrijdag ging de prijs voor het edelmetaal voor het eerst boven de kaap van 3.200 dollar per troyounce. Sinds de eedaflegging van de Amerikaanse president Donald Trump op 20 januari is goud bijna 20 procent duurder geworden.

Waar de goudprijs doorgaans last heeft van een stijgende Amerikaanse rente, was dat de voorbije week absoluut niet het geval. Goud geniet volop van zijn status als veilige haven, terwijl de reputatie van de Amerikaanse dollar en Amerikaans staatspapier als vluchthavens afbrokkelt.

Het is geleden van 17 februari 2022 dat de Amerikaanse dollar nog zo goedkoop noteerde tegenover de euro als vandaag. “De Amerikaanse dollar en overheidsobligaties gedragen zich als risicovolle activa”, verklaart ING-econoom Frantisek Taborsky. “Een zotte week op de financiële markten eindigt met zware verliezen voor de dollar. Alle munten van de G10-landen wonnen aan kracht tegenover de dollar, op de Noorse kroon na, die gelijke tred hield met de dollar.”

Veel beleggers en één bankier

De Amerikaanse dollar en Amerikaanse overheidsobligaties genieten niet langer het vertrouwen van beleggers. Afgelopen week steeg de Amerikaanse tienjaarsrente in twee dagen van 3,86 procent naar 4,51 procent, nadat beleggers massaal Amerikaans overheidspapier hadden gedumpt. De regering-Trump had de kiezers tijdens de campagne goedkoper krediet beloofd voor de aankopen van huizen en de afbetalingen van auto- of studieleningen.

Nadat de Amerikaanse president Donald Trump een pauze van 90 dagen aankondigde voor de meeste handelstarieven keerde de rust op de financiële markten enigszins terug. Beleggers lijken opgelucht dat Trump toch nog naar de obligatiemarkten kijkt, want voor het bloeden van de aandelenmarkten leek hij de voorbije weken immuun. Het zou ook kunnen dat de Amerikaanse president naar één invloedrijke bankier luisterde. Jamie Dimon, de topman van JPMorgan Chase, waarschuwde namelijk woensdag op Fox, de televisiezender die vooral een Republikeinse klok laat luiden, voor een nakende recessie.

“De markten hebben niet altijd gelijk, maar soms wel. Ik denk dat ze deze keer gelijk hebben, want ze prijzen de onzekerheid in op het macro- en het microniveau, op het bedrijfsniveau dus. Het is moeilijk om te zeggen welk effect dat zal hebben om het consumentenvertrouwen”, zei Jamie Dimon woensdag. Vrijdag herhaalde hij zijn sombere visie bij de publicatie van de kwartaalresultaten van zijn bank. “Analisten hebben hun verwachtingen voor de winsten van Amerikaanse S&P500-bedrijven met 5 procent verlaagd de voorbije dagen. Ik denk dat we die analistenverwachtingen nog meer zullen zien zakken.” Hij verwijst naar de onzekerheid, gecreëerd door het handelsbeleid van Trump, die ertoe leidt dat bedrijven zelf ook geen prognoses meer durven maken voor de komende kwartalen.

Goudaankopen

Als obligaties en aandelen geen houvast meer bieden, dan moeten beleggers elders op zoek naar vaste waarden. Sinds Nieuwjaar kochten beursgenoteerde fondsen of ETF’s wereldwijd zo’n 5,78 miljoen ounce bij, volgens het persagentschap Bloomberg, wat het totale bezit op 88,6 miljoen ounce brengt. Dat is het hoogste peil sinds 25 september 2023. Beleggers wenden zich niet enkel tot ‘papieren’ goud, maar kopen ook fysiek goud om in een kluis te leggen.

In België meldt Goudwisselkantoor een stijging van de verkoop van gouden en zilveren beleggingsmunten en -staven met 120 procent in het eerste kwartaal van 2025, in vergelijking met dezelfde periode in 2024. Ook het aantal mensen dat zijn goud te koop aanbiedt bij Goudwisselkantoor steeg fors in de eerste drie maanden van dit jaar.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content