Europese beurzen op hoogtepunt voor afgelopen 13 maanden
Het sentiment op de Europese beurzen blijft uitstekend, waarbij de Euro Stoxx 600 vandaag werd afgesloten op 272,20, of een stijging met 0,60% ten opzichte van het slotniveau van gisteren. Deze week is de belangrijkste Europese beursindex met ongeveer 1% gestegen.
De stijging gebeurde onder geringe verhandelde volumes, iets wat in de vakantieperiode natuurlijk niet abnormaal is. Toch zijn die verhandelde volumes toch wel opvallend licht, hetgeen aangeeft dat onzekerheid troef blijft bij de beleggers. Die onzekerheid heeft uiteraard te maken met de Europese schuldencrisis.
De Europese beurzen zijn vandaag hoger gesloten, met redelijke winsten voor de belangrijkste indices. De Euro Stoxx 50 kon een winst van zowat een half procent vasthouden, de BEL 20 bleef ruim driekwart procent in de plus. Bekaert was met voorsprong de sterkste stijger binnen de index.
Prijzen van plantaardige oliën blijven dalen
In reactie op de vanmorgen gepubliceerde trading update van Sipef gaf het bedrijf nog volgende toelichting:
Door indicaties dat de Amerikaanse boeren een record aantal hectaren maïs en sojabonen hadden geplant, bleven de prijzen van plantaardige oliën dalen in het tweede kwartaal.
Ook werd een stijging in de productie van palmolie opgemerkt, wat leidde tot een algemeen negatief marktsentiment. Deze zwakke ondertoon in de plantaarde oliën, gebaseerd op beter dan verwachte volumes, werd nog versterkt door de aanhoudende economische crisis in Europa.
Door deze combinatie zag Sipef de palmolieprijzen tegen het einde van het semester wegzakken naar een niveau rond de 950 USD/ton CIF Rotterdam.
De vooruitzichten voor een economische heropleving blijven beperkt, waardoor de industriële activiteiten op een lager pitje blijven draaien.
Dit betekent dat de meeste fabrieken hun grondstoffenvoorraden beneden de gebruikelijke niveaus houden. Het gebrek aan vraag, ondanks voldoende aanbod, maken dat de prijzen voor natuurlijke rubber zijn blijven dalen.
De theeprijzen zijn stabiel gebleven in het tweede kwartaal dankzij zwakke oogsten, niet alleen in Kenia, maar ook in India en in Sri Lanka. Daar de vraag voor goede thee niet verminderde gedurende deze periode, bleef het prijsniveau voor kwaliteitsthee hoog.
De bananenprijzen zijn tijdens het hele semester relatief sterk gebleven door de algemeen ongunstige klimatologische omstandigheden in de grootste producerende landen in Centraal-Amerika.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier