Dow Chemical blijft aantrekkelijk aandeel, vraag uit China trekt weer aan

De resultaten van Dow Chemical stelden licht teleur. De outlook van het chemieconcern voor dit jaar is echter positief. De winst per aandeel bedroeg USD 0,33, een dollarcent minder dan waarop analisten gemiddeld hadden gerekend.

De omzet daalde tot USD 13,9 miljard, 1,3% minder ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat was meer dan waarmee rekening werd gehouden. De volumes bleven ongewijzigd maar de prijzen waren licht lager.

Het chemieconcern investeert ongeveer USD 4 miljard in de Verenigde Staten om te profiteren van goedkoop schaliegas. De winstgevendheid van het concern in de Verenigde Staten is goed en zal verder toenemen.

De onderneming heeft veel last van zwakke marktomstandigheden in Europa, waar het kampt met een lage vraag en hoge kosten. Dow Chemical gaat daarom door met herstructureren in Europa.

De kosten daarvan worden buiten de hoofdresultaten gehouden.

Ook de Chinese vraag was zwak in het vierde kwartaal.

CEO Andrew Liveris is positief over de omzetgroei dit jaar, gestuwd door de landbouwactiviteiten, goedkope grondstoffen en kostenbesparingen van circa USD 2,5 miljard.

Het operationele resultaat kan stijgen tot USD 10 miljard over één of twee jaar. Dow Chemical legde volgens ABN Amro prima resultaten voor en stelt de outlook voor dit jaar opwaarts bij.

De hoge productiekosten in Europa worden opgelost met een terugtocht uit het continent. De vraag uit China trekt aan omdat de middenklasse nog altijd behoefte heeft aan elektronica en auto’s, terwijl ook de vraag naar plastic verpakkingsmateriaal stijgt.

Het kostenvoordeel dat Dow Chemical en andere Amerikaanse chemieconcerns hebben door het grote aanbod van schaliegas is een grote plus. ABN Amro vindt het aandeel daarom een aantrekkelijke belegging binnen de chemiesector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content