Danny Reweghs

De Belgische biotech heeft het cruciale jaar 2018 goed ingezet

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Franse farmagigant Sanofi neemt het Gentse biotechbedrijf Ablynx over voor 3,9 miljard euro (45 euro per aandeel). Meer dan waarschijnlijk komt er in het tweede kwartaal een einde aan de beursnotering. Ablynx-aandeelhouders mogen het bod in het tweede trimester afwachten en uitstappen tegen 45 euro. Tenzij ze andere kansen willen benutten.

Het is een opsteker voor de Belgisch biotechsector. Daar moeten we niet flauw over doen. Het bod op Ablynx zorgt voor een surplus bij de koersontwikkeling van de andere spelers. Al had het Gentse biotechbedrijf ook zelfstandig mogen doorgaan. Want een tweede UCB (13 miljard euro beurswaarde; maal 20 in de voorbije 25 jaar) zal het op de beursvloer niet worden.

De overname van Ablynx tegen het drievoud van de koers van september vorig jaar bevestigt onze basisstelling dat de Belgische biotechwaarden naar internationale normen zeer laag gewaardeerd worden wegens enkele trauma’s uit het verleden. Dat biedt enorme kansen, die u kunt benutten door enkele Belgische biotechaandelen in de portefeuille op te nemen met als horizon 2020 tot 2025.

Niet verkopen

Het tactische plan is duidelijk: gespreid – het liefst in minstens 4 à 5 aandelen – en voor de lange termijn – minstens vijf jaar – investeren. Beide factoren zijn cruciaal. Ablynx was ons tweede schot in de roos. In december ging de koers van argenx haast verticaal na sterke klinische resultaten. Snel komt dan de vraag of we dat aandeel niet het beste zouden verkopen. Voor is het antwoord ondubbelzinnig nee.

De slechtst mogelijke aanpak is meteen na goed nieuws de ene biotechwaarde te verkopen en na een tegenvallend bericht met de andere te blijven zitten. Dan krijg je op termijn gegarandeerd problemen en teleurstellende rendementen. Wel is het verdedigbaar bij minstens 100 procent koerswinst de initiële inleg eruit te halen en zo het individuele risico op kapitaalverlies weg te nemen. Maar voor argenx zien we daar voorlopig geen reden toe.

Goed begonnen

We hadden een cruciaal jaar 2018 voor de Belgische biotech in het vooruitzicht gesteld, en het is formidabel begonnen. Ook al weten we heel goed dat we ook nog slecht nieuws uit de sector zullen krijgen. In december en januari schitterden Ablynx en argenx, maar tegelijkertijd waren er ook ontgoochelende berichten uit de Belgisch biotechsector.

Bone Therapeutics moest een kapitaalverhoging afblazen, MDxHealth gaf een forse omzetwaarschuwing en Thrombogenics zette het meest vergevorderde klinische programma stop. Maar we gaan ervan uit dat dat tegenvallend nieuws de komende jaren meer dan gecompenseerd zal worden door sterke klinische resultaten die voor heel wat aandeelhouderswaarde zullen zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content