Chinese bouwsector zal niet snel uit het dal klimmen

Na de vertraging van de groei van het Chinese bbp in het eerste kwartaal (tot 8,1% op jaarbasis), wijzen de eerste indicatoren met betrekking tot het tweede kwartaal nog niet op een versnelling van de economische groei.

De officiële index van de aankoopmanagers van de verwerkende nijverheid is tussen december en april weliswaar elke maand gestegen en hij suggereert een sterkere expansie van de activiteit in de verwerkende nijverheid.

Maar de vooruitgang in april was volgens Dexia gering (de index steeg slechts van 53,1 punten in maart tot 53,3 punten in april) en de totale nieuwe orders namen in april minder sterk toe dan in maart (toen ze sterk gestegen waren).

De officiële index van de aankoopmanagers van de dienstensector daalde van 58,0 punten in maart tot 56,1 punten in april, wat een zwakker groeitempo suggereert.

Ook in de dienstensector namen de nieuwe orders in april minder sterk toe dan in maart.

Opmerkelijk is dat de index die de evolutie van de nieuwe orders van de vastgoedsector weergeeft, in april op een duidelijke contractie wees (hij strandde toen op 46,5 punten).

Andere indicatoren bevestigen de problemen van de vastgoedsector. Zo werden er sinds begin dit jaar minder woningen en commerciële gebouwen verkocht dan een jaar geleden.

Tussen januari en april daalde de waarde van de transacties op de woningmarkt met 13,5% op jaarbasis.

Woningprijzen blijven maar dalen

De woningprijzen zakten elke maand tussen oktober 2011 en april 2012 tegenover de vorige maand. In maart en april daalden de woningprijzen zelfs op jaarbasis. Het aantal opgestarte woningbouwprojecten daalde tussen januari en april met 4,2% op jaarbasis.

De door de overheid opgelegde beperkingen bij de aankoop van woningen (zoals strenge voorwaarden voor het verstrekken van hypothecaire leningen en de beperking van het aantal woningen dat één familie mag kopen) en het toenemende aantal leegstaande woningen, zullen ertoe leiden dat de woningbouw niet snel uit het dal zal klimmen.

Nadat de uitvoer (in lopende prijzen) in maart krachtig opveerde, na de dalingen in januari en februari als gevolg van het Chinese Nieuwjaar, zakte hij in april lichtjes (met 1,5% op maandbasis).

Maar omdat de invoer sterker afnam (met 9,7% tegenover maart), nam het overschot op de handelsbalans in april toe.

Op jaarbasis ging de uitvoer er in april met 4,9% op vooruit en de invoer met amper 0,3%. De zwakke invoer heeft te maken met een vermindering van de import van grondstoffen (wegens de hoge Chinese grondstoffenvoorraden), de lagere grondstoffenprijzen en met een minder dynamische binnenlandse vraag.

De detailhandelsverkopen stegen in volume in april met 10,7% op jaarbasis. Een indrukwekkende prestatie, maar toch het laagste groeicijfer sinds juli 2011.

Dezelfde trend stellen we vast bij de industriële productie. In april steeg ze met 9,3% op jaarbasis, de traagste groei sinds mei 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content