China mag niet te lang talmen, zachte landing kan een harde worden

De verruiming van de trading band voor de yuan die China aankondigde, kwam niet bepaald onverwacht. De reacties waren bovendien verdeeld, volgens de Verenigde Staten gaat de maatregel in ieder geval niet ver genoeg.

Volgens het Treasury Department was er inderdaad sprake van een stap in de goede richting. Er moet echter nog meer gebeuren, aldus Washington. De verruiming is onder andere bedoeld om de Chinese economie te verstevigen.

Recente cijfers waren eerder zwak

De recente cijfers die uit China kwamen, kunnen volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas moeilijk goed genoemd worden. Het nominale BNP viel in Q1 voor de eerste keer sinds het eerste kwartaal, vooral omwille van een zwakke interne vraag. Voor China is dat bijzonder uitzonderlijk.

De andere drie keer dat nominaal GDP viel was in het eerste kwartaal van 2009 and het eerste kwartaal van 1998 en 1999, volop in de Aziatische crisis. De zwakke interne vraag heeft vooral te maken met de stringente monetaire politiek.

Het is duidelijk dat een Chinese economie die te sterk afkoelt geen goed nieuws is voor de wereldeconomie en de markten en meer specifiek dan de grondstoffen. Maar is er misschien ook een silver lining.

De inflatiedruk is stevig aan het afnemen wat duidelijk ruimte geeft aan de overheden om gaan te stimuleren. Dat kan de economie en de markten dan weer ondersteunen. Maar er mag niet te lang getalmd worden, want dan verwordt de zachte landing zeer snel in een harde. En dat kunnen de al nerveuse markten missen als kiespijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content