Buy low, sell high: hoe doe je dat ?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Het ideale instapmoment is erg bepalend voor de return van je beleggingen. Maar is het wel haalbaar om op hét juiste moment aandelen of fondsen te kunnen kopen?

Op het verkeerde moment aandelen of fondsen kopen, kan ernstige gevolgen hebben. Wie bijvoorbeeld in mei 2007 – net voor de grote beursterugval – een Bel20-fonds kocht, kijkt vandaag nog altijd aan tegen een verlies van 25 procent. Het ideale instapmoment is dus erg beslissend voor de return van je portefeuille.

Helaas: het is echter zo goed als onmogelijk om op voorhand te weten wanneer je precies een aandeel of fonds moet kopen. De financiële markten zijn immers afhankelijk van een heleboel factoren, en die kan niemand correct inschatten. Zelfs de meest professionele beleggers slaan de bal al wel eens mis.

Helpt spreiden in de tijd?

Omdat niemand het ideale instapmoment kan bepalen, raden experts aan om je beleggingen te spreiden in de tijd. Dat betekent: niet in één keer het volledige bedrag investeren, maar wel beetje bij beetje. De tactiek zou naar verluidt helpen om het risico van je belegging te spreiden in de tijd.

Maar is dat wel zo? Wij rekenden het voor je uit. Wanneer je in mei 2007 een bedrag van 20.000 euro in één keer had belegd in een Bel20-fonds, dan moest je het vandaag – ondanks de mooie beursprestaties van de meest recente jaren – nog steeds stellen met een verlies van meer dan 5.000 euro. Je belegging zou nu nog altijd maar 14.914 euro waard zijn.

Je had ook elke maand 200 euro kunnen investeren in hetzelfde fonds. Heel wat banken bieden formules aan waarmee dit kan (zie kader) vanaf een beperkte som. Over de hele periode had je dan eveneens een bedrag van ongeveer 20.000 euro belegd. Een goed idee? Oordeel zelf: in dat geval zou je kapitaal vandaag uitgegroeid zijn tot 26.240 euro.

Buy low, sell high: hoe doe je dat ?
© MoneyTalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content