Buitenlandse beleggers kopen nog meer Amerikaans schatkistpapier

Dit jaar hebben buitenlandse beleggers nog meer Amerikaans schatkistpapier gekocht en dit ondanks het feit dat de dollarkoers onder druk is komen te staan. Ook van het oplopend begrotingsdeficiet in de Verenigde Staten blijken de buitenlandse beleggers niet wakker te liggen.

Blijkbaar gaan die buitenlandse beleggers er van uit dat de inflatie beperkt zal blijven. Dit jaar gaf het Treasury Department al voor een bedrag van 1410 miljard dollar aan staatsobligaties uit.

Daarvan werd 43,10% opgenomen door buitenlandse beleggers, vergeleken met maar 27,10% op hetzelfde tijdstip vorig jaar. De cijfers over de verkoop van Treasuries zijn afkomstig van de overheid zelf.

Nochtans zijn de rendementen op Amerikaans schatkistpapier niets om over naar huis te schrijven. De Merrill Lynch & Co. Treasury Master Index of U.S. securities leverde tijdens het derde kwartaal een rendement van 1,10% op.

De vraag van buitenlandse beleggers, inclusief centrale banken, bereikte tijdens het eerste halfjaar een nieuw recordniveau, dat terwijl de dollarkoers flink daalde. De U.S. Dollar Index daalde vanaf zijn op 4 maart bereikte piek met 15%.

Sommige economen stellen vast dat de interesse van buitenlandse beleggers voor Treasuries vooral te maken heeft met de behoefte aan een gevoel van veiligheid, zeker nu de inflatie in de VS beperkt blijft.

Deze week wil de Amerikaanse overheid voor een bedrag van 112 miljard dollar aan obligaties met looptijden van 2, 5 en 7 jaar te verkopen. Dat is een recordbedrag voor leningen met dergelijke looptijd.

De buitenlandse beleggers en dan vooral de overheden (incusief centrale banken) hebben weinig andere keuzes dan Amerikaans overheidspapier te kopen, omdat ze momenteel al zoveel dollars bezitten.

Medio 2009 was de U.S. dollar goed voor ongeveer 65% van de wereldwijde valutareserves, tegenover 62,80% op hetzelfde tijdstip het jaar voordien. De cijfers zijn afkomstig van het International Monetair Fonds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content