Barco-aandeel bijna 10 procent hoger na jaarresultaten, maar: ‘Een techbedrijf zonder omzetgroei is problematisch’

Barco co-CEO Charles Beauduin bij Euronext Brussels in 2019. © BELGA PHOTO THIERRY ROGE
Sebastien Marien Redacteur bij Trends
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het Barco-aandeel schiet donderdag ruim 9 procent hoger op de Brusselse beurs. Barco zag zijn nettowinst stijgen bij een gelijke omzet. Vooral de entertainmentdivisie van het Kortrijkse techbedrijf zette sterke cijfers neer. Trends’ beursanalist Danny Reweghs zet vraagtekens bij de beursreactie.

Barco, een producent van cinemaprojectoren en actief in medische beeldvorming en controlekamers, boekte een omzet van 1,05 miljard euro, in lijn met de resultaten voor 2022. Een tweecijferige groei in de divisie Entertainment, hoofdzakelijk onder impuls van Cinema, werd gecounterd door een lichte daling in Enterprise en een meer uitgesproken daling in Healthcare.

De nettowinst van Barco steeg van 75,2 miljoen euro in 2022 tot 80,2 miljoen euro vorig jaar. De winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) kwam uit op 142,5 miljoen euro, een toename met 13 procent ten opzichte van 2022. De ebitda-marge bereikte 13,6 procent voor het volledige jaar, een stijging met 1,6 procentpunten ten opzichte van vorig jaar.

‘Overoptimistisch’

Na het zwakke beursjaar 2023 lijken de cijfers een verlossing voor veel aandeelhouders, want het aandeel schoot donderdag zo’n 9,3 procent hoger. Dat is maar een kleine pleister op de wonde, want het Barco-aandeel verloor 33,26 procent van zijn waarde in een jaar.

Danny Reweghs, directeur strategie bij Trends Beleggen, heeft bedenkingen bij die optimistische reactie van de markt. “Barco heeft er een heel moeilijk jaar opzitten. Het was met veel hogere ambities gestart. Bij de vorige jaarcijfers verwachtten ze 10 tot 15 procent omzetgroei in 2023. Zoals veel bedrijven heeft Barco het herstel in China fout ingeschat. De koersstijging van donderdag moeten we dus relativeren, gezien de zwakke prestaties van het aandeel vorig jaar. Misschien geeft die stijging vooral aan dat de markt al rekening hield met nog zwakkere cijfers.”

‘Een techbedrijf met een stabiele omzet is problematisch. Het geeft aan dat het niet in alle markten concurrentieel is met andere spelers’

Danny Reweghs, Trends Beleggen

Omzetprobleem

In 2024 verwacht Barco een omzet die in lijn ligt met die van 2023. Vanaf 2025 zou de omzet weer gestaag groeien. “Een techbedrijf met een stabiele omzet is problematisch”, zegt Reweghs stellig. “Het geeft aan dat het niet in alle markten concurrentieel is met andere spelers. De groei is ook nodig voor Barco om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling.”

Volgens de leiding van Barco zijn er vorig jaar belangrijke fundamenten gelegd, die de groeimotor op gang moeten brengen. Er zijn nieuwe fabrieken gebouwd, er werd geïnvesteerd in innovatie en de organisatie werd vereenvoudigd. “Die kostenbesparing heeft bijgedragen aan een hoger nettoresultaat. Natuurlijk moeten we de co-CEO’s An Steegen en Charles Beauduin ook enige tijd geven (zij hebben sinds september 2021 de functie aanvaard, nvdr). Zij kunnen niet van vandaag op morgen de hele organisatie aanpassen, maar in de loop van 2024 moet er toch uitzicht komen op verbetering, want het geduld van investeerders is niet eindeloos.”

Meerdere paarden

Kenmerkend voor Barco zijn de verschillende bedrijfsdivisies in sectoren die weinig met elkaar gemeen hebben. Het bedrijf ontwikkelt zowel medische technologie als cinemaprojectoren en een streamingstick voor bedrijfsvergaderingen. Anderzijds valt op dat ook de groei van de divisies sterk uiteenloopt. Waar Cinema met dubbele cijfers groeit, gaat Healthcare met dubbele cijfers achteruit.

‘In 2024 of 2025 zal Barco met antwoorden moeten komen op de vraag welke divisies nog mee zijn met de wereldtop’

Danny Reweghs, Trends Beleggen

“Barco wil op meerdere paarden wedden, dat is duidelijk. Maar toch moet het bedrijf zich voortdurend afvragen of het nog in elk segment meekan met de top. In de wereld van medische technologie concurreert het met grote spelers. Divisies houden die niet presteren, is niet opportuun. Het is natuurlijk een gegeven om op de lange termijn te beoordelen, want vorig jaar was een uitzonderlijk geval met maar weinig bestellingen uit Chinese ziekenhuizen. Maar in 2024 of 2025 zal Barco toch met antwoorden moeten komen op de vraag welke divisies nog mee zijn met de wereldtop.”

Eind 2023 verdween Barco uit de Bel-20-index. Het aandeel maakte plaats voor het nieuwe Syensqo, dat ontstaan is uit de splitsing van het Solvay-aandeel. De splitsing van Solvay is bovendien een recent voorbeeld van twee erg verschillende divisies in één bedrijf die strategisch zijn gesplitst. Het woord ‘strategisch’ is belangrijk, benadrukt Reweghs. “Een bedrijf wordt er niet beter van als er geen plan en duidelijke visie achter zit. Zo’n splitsing is bij Barco voorlopig niet aan de orde.”

Barco wil een brutodividend van 0,48 euro per aandeel uitkeren, een stijging met 0,04 euro in vergelijking met het dividend van 0,44 euro van vorig jaar.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content