Amerikaanse concurrentiepositie is internationaal duidelijk verbeterd

De productiecyclus in de VS geeft al sinds het vierde kwartaal van 2011 een uitgesproken robuust herstel te zien. Ofschoon zeker van belang, verklaren volgens Franz Wenzel van AXA Investment Management voorraadaanvulling en de inhaalslag bij de autoverkopen na verstoringen in de Aziatische leveringsketen in 2011 in onvoldoende mate de hernieuwde kracht van de productie in de VS.

De forse devaluatie van de reële waarde van de dollar tussen 2009 en 2011 en niet te vergeten de lagere kosten van energie (schaliegas) hebben producenten in de VS zeker geholpen om hun concurrentiepositie te versterken in de internationale arena.

De ‘ISM manufacturing survey’-gegevens betreffende exportorders in het eerste kwartaal van 2012 (56 punten) wijzen erop dat de export de groei in het eerste halfjaar van 2012 blijft steunen (circa 0,5 punt).

Dubbele rotatie in binnenlandse vraag

De binnenlandse vraag zal naar verwachting volgens Wenzel een dubbele rotatie te zien geven in termen van bronnen van groei: van investering naar gezinsuitgaven en binnen investeringen van uitgaven aan machinerie en software (na de fiscaal gestimuleerde stijging in de tweede helft van 2011) naar investeringen in commercieel vastgoed, productiefaciliteiten en woningbouw.

Wat betreft de consumentenbestedingen, vond er tegen het eind van 2011 een opwaartse herziening van de inkomensgegevens plaats, waardoor de spaarquote – die tot een gevaarlijk laag niveau was gedaald – eveneens naar boven werd bijgesteld.

Ondanks de daling van de sociale uitkeringen zou de robuuste ‘inkomsten uit werk’-dynamiek (banen / gewerkte uren / inkomen), die in de afgelopen zes maanden 8% op jaarbasis bedroeg, moeten helpen om de gestegen benzineprijzen te absorberen en hogere uitgaven door huishoudens, met name aan duurzame goederen (gestimuleerd door aantrekkelijke financieringsvoorwaarden), mogelijk moeten maken.

Wenzel verwacht dat de consumentenbestedingen na een robuuste performance in de eerste helft van 2012 (+2,5% op jaarbasis) licht afnemen tot 2,2% in het tweede halfjaar als gevolg van een lichte beperking van consumentenkrediet maar bovenal door een afname van de banengroei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content