Amerikaanse banengroei helpt Europese beurzen aan winst

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Een zwaluw maakt de lente nog niet, maar de Amerikaanse dollar versterkte na de publicatie van het banenrapport wel zichtbaar tegenover de euro en andere munten.

Het maandelijkse Amerikaanse banenrapport viel beter mee dan verwacht. Er kwamen 209.000 banen bij in juli, terwijl economen vooraf een groei met 180.000 banen hadden verwacht. De werkloosheidsgraad daalde, zoals verwacht, van 4,4 naar 4,3 procent. Maar het was vooral uitkijken naar de evolutie van de lonen in de Verenigde Staten, die tot nu toe toch wat achterop hinkt. De lonen stegen in juli maand op maand met 0,3 procent, wat we niet meer gezien hebben sinds februari.

Een zwaluw maakt de lente nog niet, maar de Amerikaanse dollar versterkte na de publicatie van het banenrapport wel zichtbaar tegenover de euro en andere munten. De euro tikte gisteren nog zijn hoogste peil tegenover de dollar aan sinds 6 januari 2016. Waar beleggers gisteren bijna 1,19 dollar per euro betaalden, zakte die prijs vandaag onder 1,18 dollar per euro. Om een en ander in perspectief te plaatsen: vlak voor Nieuwjaar zaten we op 1,04 dollar per euro, en kwam pariteit in zicht. Sinds Nieuwjaar is de dollar stevig verzwakt. Die rally van de euro tegenover de dollar was een weerspiegeling van het toegenomen optimisme over de economie van de eurozone en het groeiende scepticisme over de Amerikaanse economie.

Een duurdere dollar is goed nieuws voor de concurrentiekracht van Europese bedrijven. De Europese beurzen wonnen dan ook terrein na de publicatie van het Amerikaanse banenrapport. De EuroStoxx50 ging meer dan 1 procent hoger. De Bel-20 won een half procent tot 3969,99 punten. De sterkste stijger was de telecomgroep Telenet (+2%) en de grootste daler was biofarmagroep UCB (-1,65%). Het nieuws viel vooral buiten de Bel-20 te rapen, waar WDP en Fagron met halfjaarcijfers kwamen.

De logistieke vastgoedgroep WDP (+2,85%) maakte voorbeurs beter dan verwachte halfjaarresultaten bekend en toont zich ook ambitieus voor de toekomst. De lat voor de verwachte winst per aandeel in 2017 gaat van minstens 5,35 euro naar 5,5 euro en tegen 2020 moet dat minstens 6,5 euro per aandeel worden in plaats van de 6,25 euro waar WDP tot nu toe op mikte.

WDP zag de huurinkomsten – minus de daaraan verbonden kosten – met 8 procent stijgen tot 70 miljoen. Voor 2017 verwacht de groep een iets minder sterke macht voor bedrijfsvastgoed, maar de resultaten van WDP zullen gedreven worden door de e-commerce. Bovendien ziet WDP ook de trend dat “kleinere” locaties steeds meer worden ingeruild voor grote logistieke vastgoedplatformen. In Nederland werd een klein record opgetekend, met een ingebruikname van 2,3 miljoen m² aan bedrijfsvastgoed, de hoogste ooit in de eerste helft van een jaar. Dat zal niet doorzetten in de tweede jaarhelft, maar het land verwacht desalniettemin ook een jaarrecord.

De magazijnenspecialist is een van de vastgoedspelers die tijdig op de trein van de e-commerce is gesprongen én op de trein van de zonnepanelen. Waar het kan, legt WDP zonnepanelen op zijn magazijnen. De opbrengsten uit zonne-energie stegen met 29 procent tot 5,6 miljoen euro en die zijn nu al goed voor 7,5 procent van het vastgoedresultaat.

WDP geeft de analisten die het aandeel te duur vonden lik op stuk met zijn resultaten. Het aandeel had eind vorig jaar een beetje last van de stijgende rente, maar de voorbije acht maanden merken we niets meer van de tegenwind van de hoger sluipende rente. In tegendeel, het aandeel gaat alleen maar hoger. Met een brutodividendrendement van 4,35 procent doorstaat het aandeel WDP de vergelijking met Belgisch staatspapier nog altijd met glans en ook het meeste bedrijfspapier brengt nog altijd veel minder op.

Bij Fagron (+6,85%) waren analisten positief over de schuldenreductie en de winstevolutie. Iets minder positief toonden ze zich over het gebrek aan vooruitzichten en nieuws over de fabriek in Wichita. In de marge van het halfjaarrapport kwam Fagron ook met overnamenieuws. Fagron neemt Kemig over, de marktleider voor de levering van grondstoffen aan apothekers in Kroatië. Het is de eerste overname sinds de redding van Fagron door Marc Coucke en co, maar het zal niet de laatste zijn. CEO Hans Stols had vorig jaar al aangekondigd dat hij dit jaar weer op het overnamepad zou gaan. Overnames zijn voor Fagron wellicht ook de enige manier om nog werkelijk te groeien.

Zowel bpost als PostNL komt maandag met halfjaarresultaten op de proppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content