Ruim 1,2 miljoen gezinnen betalen te veel voor energie

© belga

Meer dan 1,2 miljoen gezinnen betalen tot 1.000 euro per jaar te veel voor elektriciteit en gas. Dat zegt de federale energieregulator CREG, die zijn internettoepassing vernieuwde waarmee consumenten kunnen nagaan of ze te veel betalen.

Volgens de energiewaakhond maken Belgen nog vaak verkeerde keuzes rond energie. Ofwel kiezen ze een te duur nieuw contract, ofwel blijven ze te lang hangen bij een duur contract. Mensen weten vaak te weinig over hun contract, klinkt het. Er komt een sensibiliseringscampagne om dat aan te pakken. 

Helft van de Belgen kiest voor dure contracten

Volgens de CREG heeft 48 procent van de Belgen voor elektriciteit een energiecontract dat bij de top tien van duurste contracten behoort. Slechts 9 procent van de mensen heeft een van de tien goedkoopste formules. Voor aardgas betaalt 51 procent van de consumenten voor een van de duurste contracten. Een vijfde van de Belgen betaalt de laagst mogelijke prijs voor aardgas.

Met de toepassing CREG Scan kunnen consumenten nagaan of hun contract bij de duurste of de goedkoopste van de markt zit. Belangrijk daarbij is dat ze de juiste naam van hun product en de versiedatum kennen. Die vinden ze op hun contract of in de online zone van hun leverancier. De CREG Scan geeft op basis van die gegevens aan of het om een eerder goedkope of een te dure formule gaat. 

In een volgende stap krijgt de consument een overzicht van welke formules momenteel de goedkoopste zijn. Bij een andere online prijsvergelijker, bijvoorbeeld de V-test van de Vlaamse overheid, kan de consument vervolgens in detail prijzen vergelijken op basis van zijn verbruik. Het kan voordelig zijn om verschillende leveranciers te kiezen voor stroom en gas.

Andere leverancier

Belgen blijken in vergelijking met consumenten in andere landen best vaak te veranderen van leverancier, maar ze komen toch nog terecht bij dure contracten. Hoe komt dat? Naast een gebrekkige kennis van het energiecontract, spelen volgens Kurt Hernot van de CREG mogelijk ook kortingsacties een rol. Die worden meegerekend door de prijsvergelijkingssites, maar komen vaak met voorwaarden “die niet altijd in grote letters vermeld staan”.

Bekend zijn bijvoorbeeld de welkomstkortingen. Die lopen soms op tot 150 euro. Maar, zo waarschuwt Hernot, ze worden soms pas toegekend na een jaar. In die tijd moet de klant volgens de kleine lettertjes bijvoorbeeld zijn facturen steeds stipt betalen en mag hij niet van formule wisselen, anders vervalt de korting. 

De CREG roept dus op om over te stappen bij te dure contracten, maar waarschuwt anderzijds ook dat er nog heel wat gezinnen een extreem goedkoop contract hebben. Voor stroom zou het gaan om ongeveer 280.000 gezinnen, voor gas om zowat 180.000. Zij hebben langlopende contracten van voor de energiecrisis, en kunnen alleen maar verliezen bij een overstap.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) steunt de oproep van de CREG en moedigt consumenten aan om de CREG Scan te gebruiken. Ze herinnert consumenten er ook aan dat men snel en zonder kosten kan overstappen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content