Alibaba steeg al 47 procent dit jaar: waarom het aandeel een koopje blijft

© Cheng Xin/Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Journalist bij Trends

De aandelenkoers van het technologiebedrijf Alibaba is in 2025 al met 47 procent gestegen. Na lager dan verwachte omzet, neemt Alibaba donderdag een duik met 6,5 procent, maar toch is er nog volop ruimte voor groei. Dit is waarom Alibaba een koopje blijft.

Alibaba presenteerde donderdag zijn kwartaalresultaten, waaruit bleek dat de omzet met 7 procent steeg tegenover een jaar eerder. De 236,5 miljard yuan in de afgelopen periode lag wel iets onder de 237,9 miljard yuan waarop de analisten hadden gerekend. Het aandeel verloor zo’n 6,5 procent in waarde.

E-commerce blijft de belangrijkste pijler van Alibaba, en de Chinese consument reageerde minder afwachtend op de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten dan de analisten hadden verwacht. Pas vorige week kwam een einde aan de wedloop aan handelstarieven: beide landen verlaagden hun importheffingen drastisch. Nu de grootste spanningen achter de rug zijn, krijgt de verkoop op Taobao, Alibaba’s belangrijkste webshop, weer meer zuurstof.

Alibaba heeft sterke groeivooruitzichten. De aangepaste winst per aandeel (EPS) van 65,41 dollar in 2025 zal volgens Bloomberg Intelligence oplopen tot 82,66 dollar in 2027. Op basis daarvan is de waardering laag: de verwachte koers-winstverhouding voor 2025 bedraagt slechts 14,48. Analisten zijn eveneens positief: 48 van de 50 analisten die het aandeel volgen, geven een koopadvies.

Sterke clouddivisie

Een belangrijke motor achter die groei is de clouddivisie. Alibaba wordt nog te vaak uitsluitend als e-commercebedrijf gezien, terwijl de cloud- en de AI-tak al jarenlang de snelste groei laten zien. In het afgelopen kwartaal lag de omzet daar 18 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, beter dan analisten hadden verwacht.

Eind april verscheen Alibaba’s nieuwe taalmodel Qwen 3, en benchmarks tonen veelbelovende prestaties. Qwen 3 sluit nauw aan bij modellen van Google en OpenAI, maar is kostenefficiënter: er zijn minder dure infrastructuurinvesteringen nodig om de AI-diensten te laten draaien. Verwacht wordt dat Qwen de groei van de cloudtak verder versnelt. Volgens Alibaba-CEO Eddie Wu steeg de puur AI-gerelateerde omzet in het afgelopen kwartaal procentueel met drie cijfers, al noemde hij geen exact bedrag.

De techcrackdown is voorbij

Chinese techaandelen zijn sinds dit jaar bezig aan een rally. De Chinese overheid nam de afgelopen tijd maatregelen om de economische groei te stimuleren, en bedrijven als Alibaba, Tencent en Baidu kunnen daar op verschillende manieren van profiteren. Zo bevordert China de binnenlandse consumptie door aankopen van onder meer smartphones, tablets en huishoudapparaten te stimuleren. De komende maanden worden extra stimuleringspakketten verwacht, die rechtstreeks gunstig zullen zijn voor de e-commerceactiviteiten van Alibaba.

Daarnaast ondersteunt China sinds vorig jaar zijn techsector met een soepeler beleid. Conform de doelstellingen moet het bruto binnenlands product dit jaar met 5 procent groeien, waarbij technologie een grotere rol krijgt. Peking rekent op zijn techbedrijven om alternatieven te bieden voor Amerikaanse technologie. De beperkingen die ooit bekendstonden als de ‘techcrackdown’, zijn daarmee verleden tijd.

Verder zijn de complianceregels versoepeld, waardoor bedrijven eenvoudiger kunnen lenen en kapitaal ophalen op de beurs, ook in het buitenland. China stond erom bekend beursnoteringen streng te beoordelen. Een bekend voorbeeld is de beursgang van het betalingsbedrijf Ant Group, een onderdeel van Alibaba, in 2020. De overheid hield die IPO ter waarde van 33 miljard euro amper twee dagen voor de geplande introductie tegen, officieel uit vrees voor financiële instabiliteit.

Jack Ma speelt daarin een symbolische rol. De Alibaba-oprichter bekritiseerde destijds het strenge toezicht en de vele beperkingen die de overheid groeibedrijven oplegde, waarna hij vier jaar van de radar verdween. Sinds begin dit jaar verscheen hij weer, tijdens een bijeenkomst tussen president Xi Jinping en de belangrijkste tech-CEO’s van China.

De eerste resultaten van het soepelere beleid zijn al zichtbaar. Volgens Reuters bereidt Ant Group een nieuwe beursgang voor. Daarmee volgt het de Chinese autobatterijmaker CATL, die volgende week op de beurs van Hongkong omgerekend 4,7 miljard euro wil ophalen. Alibaba bezit nog steeds 32,7 procent van de aandelen van Ant Group.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content