Zoektocht nieuwe CEO remt bpost-koers

bpost © belga

Door het schrijven van calls kunnen bpost-aandeelhouders proberen het rendement een boost te geven.

De veelgeplaagde topman van bpost, Koen Van Gerven, gooit de handdoek in de ring. Hij ambieert geen tweede ambtstermijn voor “het brandend platform”, zoals hij bpost ooit noemde. Een perfect parcours heeft hij niet afgelegd. Hij heeft geprobeerd het Nederlandse PostNL over te nemen, maar dat werd hem niet gegund. Hij ging het dan verder zoeken en kocht het Amerikaanse Radial. Voor te veel geld, was het oordeel van de meeste analisten. Al lijken er nu toch wat opklaringen te komen. De relatie met de vakbonden was evenmin perfect, wat leidde tot poststakingen. Bpost moet nu op zoek naar een nieuwe baas. Gemakkelijk zal dat niet zijn, menen velen. Ze verwijzen dan naar het loonplafond, dat het aantal sterke kandidaten zou kunnen beperken.

Bpost wordt al lang geprezen als een ‘dividendaandeel’. Mocht alles blijven zoals het was, dan zouden aandeelhouders bij de huidige lage koers een dividendrendement opstrijken van 10 procent. Dat zou in normale omstandigheden zeker een steun onder de koers leggen. Maar de toestand is niet normaal. De CEO heeft al laten weten dat zo’n dividend onhoudbaar is. Daarvoor is de rendabiliteit veel te laag geworden.

Alle schuld voor het desastreuze koersverloop van het aandeel bpost in de schoenen schuiven van de heer Van Gerven, zou de waarheid geweld aandoen. De daling van de klassieke post is een internationaal fenomeen, dat bovendien versnelt. Dat kan met klassieke kostenbesparingen niet meer worden opgevangen. Pakjes bezorgen wordt steeds belangrijker, maar in die branche heeft bpost veel concurrentie uit binnen- en buitenland.

Wie nu nog aandeelhouder is van bpost, geven we de raad de effecten bij te houden. Door het schrijven van calls kunt u proberen het rendement een extra boost(je) te geven.


Geschreven call

Schrijf de call bpost december met uitoefenprijs 9,00 euro @ 0,45 euro

De callopties op dit aandeel zijn begrijpelijkerwijze niet duur. Voor dit contract krijgen we bijna een halve euro. Dat lijkt niet veel, maar het vertegenwoordigt wel 5 procent op vier maanden. De kans dat het contract waardeloos afloopt en dat we dus de premie hebben verworven, is aanzienlijk. De technische analyse leert ons dat een steun wacht rond 8 euro. Bij een stijging ligt de weerstand iets onder 10 euro. Pas als die het begeeft, bestaat het risico dat we worden aangewezen. We verkopen dan de aandelen bpost en ontvangen 9,45 euro (9 + 0,45). Met dat geld kunnen we dan eventueel terug trachten te kopen tegen lagere koersen of uitkijken naar aandelen met een groter stijgingspotentieel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content