Yara International & Yahoo!
Wat is de reden voor de recente koerssprong van Yara International? Is het een goed moment om het aandeel te verkopen?
Het aandeel van Yara International maakte bij de beursopening op 23 september een sprong van ruim 8%, tot 340 NOK per aandeel, nadat de grootste, Europese meststoffenproducent aangaf fusiegesprekken te hebben opgestart met de Amerikaanse sectorgenoot CF Industries Holdings. Ook het aandeel van CF Industries steeg op het nieuws. Het gaat, voor alle duidelijkheid, vooralsnog om gesprekken, een deal is er nog niet. Op basis van de huidige beurskapitalisatie van beide bedrijven (elk ongeveer 13,8 miljard USD) zou de fusiegroep in de buurt komen van Potash Corp, het grootste meststoffenbedrijf ter wereld met een beurskapitalisatie van 29,1 miljard USD. Potash Corp is gespecialiseerd in kaliummeststoffen (element K; potash). Yara en CF Industries, daarentegen, zijn nummer 1 en 2 onder de producenten van stikstofhoudende (element N) meststoffen. CF Industries is ook nummer 3 in fosfaten (element P) en Yara is nummer 1 in de samengestelde meststoffen (NPK). Geografisch vullen beide bedrijven elkaar goed aan. Yara zal vanaf 2015 -dankzij een aantal overnames- 40% van de omzet in Latijns-Amerika realiseren, 40% in Europa, 14% in Noord-Amerika en 6% elders. CF Industries, daarentegen, is voornamelijk actief in Noord-Amerika. De energieprijs is een belangrijk kostenelement voor meststoffenproducenten. De schaliegasrevolutie in de VS -met het bijhorende, goedkope, Amerikaanse gas- zadelde Yara met een competitief kostennadeel op tegenover CF Industries. De Noren poogden al in 2010 hieraan tegemoet te komen met een overnamebod op het Amerikaanse Terra Industries, maar die poging mislukte na een hoger tegenbod van CF Industries. Yara lijkt ons dan ook het meest te winnen te hebben bij een fusie en zal allicht het meeste water in de wijn moeten doen om CF Industries over de streep te kunnen halen. Om fiscale redenen zou de hoofdzetel van de fusiegroep in Noorwegen gevestigd zijn. Tegenwoordig gebruiken Amerikaanse bedrijven wel vaker een overname van of fusie met een buitenlands bedrijf om de hoofdzetel buiten de VS te evacueren, om de belastingfactuur te drukken. Maar de Amerikaanse overheid wil hier tegen optreden. De resultaten van Yara verbeterden in het tweede kwartaal -na een continue terugval vanaf 2012-, ironisch genoeg onder meer dankzij de gedaalde gasprijzen in Europa. Omwille van het risico op het betalen van een hoge fusiepremie en hoewel nog niet extreem duur -tegen 12 keer de verwachte winst 2014 en een ondernemingswaarde van 6,5 keer de bedrijfskasstroom (ebitda), verlagen we het advies voor Yara naar verkopen (rating 3B). Bestaande posities in CF Industries mogen wel behouden blijven (rating 2B).
Ik lees dat jullie opnieuw positief zijn over het Nyrstar-aandeel. Ik vind dat gokken, voor een bedrijf dat 9% moest betalen op de obligatielening. Is het dan niet verstandiger om een gok te wagen op Yahoo?
Ons koopadvies voor Nyrstar op dit moment is wel degelijk gebaseerd op fundamentele redenen (zie Flash in IB39B). U mag het een ‘beredeneerde’ gok noemen, maar Nyrstar hoort uiteraard niet thuis in de categorie ‘goedehuisvaderaandeel’, vandaar ook het risicoprofiel ‘C'(rating 1C).
Interneticoon Yahoo! was de voorbije jaren regelmatig het strijdtoneel van beleggersactivisten. Zo was er in 2008 Carl Icahn, die Yahoo! de mantel uitveegde voor het geweigerde overnamebod door Microsoft van 47,5 miljard USD (de huidige marktkapitalisatie is 40,4 miljard USD). Ook de vorige manager (CEO), Scott Thompson, moest in 2012 onder druk van een hedge fund opstappen. Huidig CEO -sinds juli 2012- is Marissa Mayer, een beloftevolle manager die overgekomen is van Google. Maar ook zij slaagt er voorlopig niet in, ondanks een resem overnames voor in totaal 1,3 miljard USD, om opnieuw groei te realiseren. Yahoo verliest marktaandeel en de advertentieprijzen staan onder druk. De groepswinst kon de voorbije jaren toch nog stijgen, met dank aan de participatie in Alibaba, die Yahoo in 2005 voor 1 miljard USD kocht. Yahoo verkocht in 2012 al voor 7,1 miljard USD aandelen van Alibaba en tijdens de IPO nog eens 121,7 miljoen aandelen, waardoor het nu nog ongeveer 16% van Alibaba in handen heeft. De helft van de opbrengst zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Yahoo! heeft ook nog een participatie van 36% in Yahoo Japan. Recentelijk kwam een nieuwe activist, Starboard Value, op de proppen met onder meer de aanmaning om concurrent AOL over te nemen. Op het toppunt van de Alibaba-hype nog in Yahoo stappen, vinden we te laat. Dergelijke introducties zien we steeds in de eindfase, nooit aan het begin van een beurshausse. Yahoo! noteert bovendien duur, tegen 32 keer de verwachte winst 2015. We bevestigen daarom ons verkoopadvies (rating 3B).
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier