Winsten op Umicore veiligstellen

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De aandeelhouder van Umicore worstelt met een dilemma: moet hij de aandelen houden of verkopen? Gelukkig bestaan er optiestrategieën die zijn keuze kunnen vergemakkelijken.

De koers van het topaandeel Umicore staat 65 procent hoger dan een jaar geleden. Het aandeel is helemaal niet goedkoop meer. Iets meer dan een jaar geleden kon u hier ongeveer hetzelfde lezen. We schreven toen dat u de aandelen kon verkopen en de winst op zak kon steken. Maar dan zijn ze uit uw portefeuille. Stel dat de koers verder stijgt, voegden we eraan toe. En dat is ook gebeurd.

De aandelen houden is een andere optie. Maar er kan een correctie komen en dan bent u de winst deels kwijt. Dat zijn de dilemma’s waar de aandeelhouder van Umicore mee worstelt. Gelukkig bestaan er optiestrategieën die uw keuze kunnen vergemakkelijken. De eenvoudigste oplossing bestaat erin putopties te kopen om een terugval van de koers op te vangen.

Koop put

Koop put Umicore december 2018 met uitoefenprijs 48,00 euro @ 3,85 euro

De aandelen blijven zo in portefeuille, maar u neemt een verzekering tegen een koersdaling. Die verzekering is niet goedkoop, namelijk 3,85 euro. Maar daarvoor krijgt u wel het recht aandelen van Umicore te verkopen tegen 48 euro, ongeacht hoe sterk de koers daalt. Als er geen koerscorrectie komt, behoudt u de aandelen. De winst door de koersstijging is dan helemaal voor u.

Ook beleggers die geen aandelen van Umicore bezitten, kunnen zo’n put kopen. Dat is het geniale aan opties: ook zonder de aandelen te bezitten, kunt u winst maken. Daalt de koers, dan verdient u geld. U begint winst te maken zodra de koers lager zakt dan 44,15 euro (48 – 3,85). Als u zich vergist en de koers daalt niet, dan kan de inleg (3,85 euro) verloren gaan. Dat is het grootst mogelijke verlies. Maar u kunt dat ook beperken door de constructie door te rollen. We komen daar ten gepaste tijde op terug.

Geschreven call

Schrijf call Umicore september 2018 met uitoefenprijs 48,00 euro @ 4,00 euro

U behoudt de aandelen en steekt bovendien een premie van 4 euro op zak. Dat is bijna 8 procent. Stijgt de koers van Umicore boven 48 euro, dan moet u de aandelen misschien verkopen. Maar de premie van 4 euro blijft van u. U ontvangt dan 48 euro, plus de premie van 4 euro die u krijgt bij het schrijven van de call. Stijgt de aandelenkoers niet, dan behoudt u én de aandelen én de premie. De handel in opties op Belgische aandelen is doorgaans erg beperkt. Het is daarom raadzaam de orders te limiteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content