Wanneer zal Vranken-Pommery eindelijk eens knallen?
Er was onlangs nieuws over een obligatie-uitgifte door Vranken-Pommery, maar het aandeel stagneert al jaren. Wanneer komt er schot in de zaak?
De Belgisch-Franse champagnegroep Vranken-Pommery gaf onlangs drie nieuwe bedrijfsobligaties uit met looptijden van drie, vijf en zeven jaar voor in totaal 145 miljoen euro, het maximum van de voorziene vork van 65 tot 145 miljoen. De bruto-intrestvoeten bedroegen respectievelijk 3 procent, 3,45 procent en 3,75 procent. De uitgifte diende vooral voor de herfinanciering van een bedrijfsobligatie van 125 miljoen euro die in juni vervalt.
Hoewel de groep al enkele jaren de historisch hoge nominale nettoschuld wil verminderen, klom die vorig jaar toch van 618,3 miljoen euro tot 647,5 miljoen. De waarde van de voorraden ligt traditioneel minstens even hoog en houdt de financieringskosten draaglijk. Toch halen de financiële lasten (circa 19,5 miljoen euro op jaarbasis) steevast het grootste deel van de bedrijfswinst (ebit) onderuit, zodat de recurrente (zonder eenmalige elementen) nettowinst de jongste jaren minder dan 10 miljoen euro bedroeg (3,4 miljoen in 2018).
Het aandeel van Vranken-Pommery is uitgegroeid tot een van de saaiste op Euronext Brussel. De koers schommelt al drie jaar tussen 22 en 25 euro. Nochtans had de groep moeten kunnen profiteren van het positievere economische klimaat in Europa, maar de omstandigheden in de cruciale thuismarkt Frankrijk bleven tegenzitten, met de terroristische aanslagen in 2015 en 2016 en meer recentelijk de wekelijkse betogingen in Parijs van de Gele Hesjes die het toerisme en het restaurantbezoek opnieuw onderuithaalden.
In het Verenigd Koninkrijk, naar volume wereldwijd de grootste champagnemarkt, drukte de brexit sinds 2016 de stemming, al boekte Vranken er vorig jaar voor het eerst sinds 2015 opnieuw groei. Gelukkig zet groep de jongste jaren meer in op groei buiten Frankrijk. Vorig jaar klom het aandeel van de export in de groepsomzet voor het eerst boven 50 procent (55%).
De omzet uit champagne klom met 2,3 procent tot 232,6 miljoen euro. Zonder rekening te houden met de vorig jaar stopgezette joint venture Listel klom de groepsomzet met 3,8 procent tot 299,6 miljoen euro dankzij stevige groei in roséwijnen (+33% tot 11,2 miljoen) en 13,4 procent groei in port en mousserende wijnen (tot 22,8 miljoen). De recurrente bedrijfswinst (rebit) klom met 5,8 procent tot 26,7 miljoen euro (marge +20 basispunten tot 8,9%). De nettowinst daalde met 52,2 procent tot 3,4 miljoen euro omdat 2017 een eenmalig belastingvoordeel kende van 5,4 miljoen euro. Het brutodividend blijft al enkele jaren constant op 0,8 euro per aandeel, of een brutorendement van 3,4 procent.
Vranken-Pommery heeft het betere economische klimaat van de voorbije jaren onvoldoende vertaald in extra groei en schuldafbouw. Vermits de wereldeconomie opnieuw verzwakt en ondanks de optisch lage waardering (tegen nauwelijks 0,6 keer de boekwaarde) zien we op kortere termijn weinig opwaarts potentieel. We verlagen daarom het advies naar houden (rating 2B).
HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier