Total zal weer bovendrijven

© Reuters

Total behoort tot de mindere aandelen in de Eurostoxx50, maar daar kan verandering in komen. We gaan à la hausse met een geschreven put, zoals we al deden enkele maanden geleden.

Total is geen sprankelend aandeel. De koers is relatief stabiel en het biedt bovendien een brutocoupon van iets meer dan 5 procent. Al is ook dat relatief, want de koers is nu zo’n 20 procent lager dan tien jaar geleden. Voor een optiebelegger is tien jaar echter een eeuwigheid. We zetten een strategie op voor elf maanden.

Total behoort tot de mindere aandelen in de Eurostoxx50, maar daar kan verandering in komen. Het bedrijf heeft onlangs bekendgemaakt dat het de olietak van de Deense scheepvaartreus A.P. Møller-Maersk overneemt. Met de transactie, die tegen het eerste kwartaal van 2018 afgerond moet zijn, is 7,45 miljard dollar (6,35 miljard euro) gemoeid.

Volgens CEO Patrick Pouyanné zal de integratie van de activiteiten van Maersk Oil van Total de op een na grootste exploitant in de Noordzee maken. In de rest van de wereld zal de combinatie van de complementaire activiteiten van Total en Maersk Oil een meerwaarde creëren door commerciële, operationele en financiële synergieën.

De beurs gelooft die man blijkbaar, want de koers stijgt. Het recente herstel van de olieprijs geeft een extra duwtje in de rug. Dat herstel is nog niet volledig doorgerekend in de koers van het aandeel. Het dividendrendement van iets meer dan 5 procent legt sowieso een matras onder de koers.

Geschreven put

Schrijf put Total september 2018 met uitoefenprijs 46,00 euro @ 4,50 euro

We gaan à la hausse met een geschreven put, zoals we al deden enkele maanden geleden. Toen schreven we de put december met uitoefenprijs 48,00 euro. We kregen daar 4,15 euro voor. Intussen is de koers gehalveerd. Goed nieuws dus. We winnen al 2 euro op dat contract. Wacht rustig af als u die put geschreven hebt, want we rekenen op een verdere waardestijging van het aandeel Total.

Wie nog geen put heeft geschreven, kan kijken naar contracten met langere looptijd. De voorgestelde geschreven put is een contract at the money. Dat betekent dat de uitoefenprijs in de buurt van de huidige koers ligt. We rekenen dus op een koersstijging. Als dat gebeurt, zal de intrinsieke waarde uit de optiepremie trekken, waardoor onze winst toeneemt. Tijd is de vriend van de schrijver, want ook die neutraliseert een deel van de premie, namelijk de tijdswaarde.

Als de koers, in tegenstelling tot wat we verwachten, begint te dalen, dan moeten we de aandelen misschien kopen. We doen dat dan tegen 46 euro, verminderd met de ontvangen premie (4,50 euro). Dat maakt 41,5 euro, zo’n 10 procent onder de huidige koers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content