Thrombogenics en Black Earth Farming
Aan de ene kant zijn er de shorters met toch wel een stevige positie van circa 10% en andere kant is er de studie van ING die een koersdoel van 73 EUR plakt op Thrombogenics. Wat te geloven? Acht u het mogelijk dat de omzetcijfers toch zouden tegenvallen?
De aandeelhouders van Thrombogenics (29,90 EUR; NYSE Euronext Brussel) blijven worstelen met de overgang van een ‘wetenschappelijk’ (komt Jetrea er of komt het middel tegen oogziekten er niet?) naar een ‘commercieel’ risico (haalt Jetrea de verhoopte verkoopcijfers?) en met de realiteit dat Amerikaanse shorters erg actief zijn in het aandeel. Het commercieel risico is er zeker. Het Leuvense biotechbedrijf kan uiteraard wel degelijk de vooropgestelde verkoopcijfers niet halen. Alleen voldeden de Amerikaanse verkopen met 10,2 miljoen USD (circa 2500 injecties) in de eerste 4 maanden van het jaar wel aan de verwachtingen. Waarbij ook en vooral de dynamiek belangrijk is. Na een trage start is er nu maand op maand een stevige toename. Meer duidelijkheid in augustus met de halfjaarcijfers. We rekenen erop dat die op zijn minst de shorters aan het twijfelen kunnen brengen. Want het is niet zo dat die shorters noodzakelijk over meer info beschikken dan de andere analisten. De meesten shorten op basis van de statistische gegevens dat in 4 gevallen op 5 de verkoopverwachtingen voor een eerste geneesmiddel op de markt té hooggespannen zijn en aanleiding geven tot een forse koersterugval. De ING-studie komt tot een dergelijk hoog koersdoel omdat de analist zeer hoge verwachtingen hanteert met betrekking tot de verkopen van Jetrea. De toekomst zal uitwijzen welk scenario het haalt. Of zal de werkelijkheid zoals wel vaker tussen die 2 uitersten liggen? Na de 135% koersklim tussen een positief advies in de zomer van vorig jaar voor Jetrea en de lancering in de VS begin dit jaar staan we terug 35 à 40% lager. Zonder dramatische ontwikkelingen bij het bedrijf zelf. We blijven mikken op een koersherstel in het najaar op basis van degelijke, meevallende halfjaarcijfers die de jaarprognose van 50 miljoen USD verkopen voor Jetrea overeind houden (rating 1C).
Kan u nog eens een update geven van Black Earth Farming? Het aandeel doet het niet al te best op de beurs. Loont het nog de moeite om het aan te houden?
Even ter herinnering: Black Earth Farming (7,15 Zweedse kroon (SEK); beurs van Stockholm; ticker BEF; www.blackearthfarming.com; ISIN-code SE0001882291) is een landbouwgrondeigenaar en -exploitant in Rusland, meer bepaald in de Black Earth-regio. Dit is een gebied dat zich uitstrekt van Oekraïne tot de grens met Kazachstan. Het gaat om goedkope -Black Earth betaalde gemiddeld slechts 250 USD per hectare-, maar kwalitatief goede landbouwgrond voor heel wat teelten, waaronder granen (39% tarwe; 15% oliezaden; 14% maïs, 12% zonnebloemen; 8% soja,…) met in dat gebied een groot potentieel aan productiviteitsverbeteringen. Black Earth ging van start in 2005 en kwam eind ’07 naar de beurs (introductieprijs 50 SEK). De Zweden verwierven de koppositie in de regio, met eind vorig jaar 308.000 hectare (ha) onder controle. Dat is al enkele jaren min of meer een status-quo. De klemtoon de jongste jaren lag eerder op het omzetten van die controle (vooral leasing) in eigendomscertificaten. Eind vorig jaar was afgerond 250.000 ha of 81% van het totaal omgezet in eigendomscertificaten. De belangrijkste focus vandaag is uiteraard het beplanten van de verworven grond. Vandaag de dag wordt ongeveer 230.000 ha bewerkt. Bovendien zijn er de voorbije jaren flink wat investeringen gedaan in de vernieuwing/verbetering van het machinepark en in opslagcapaciteit. Vandaag is er opslagruimte voor liefst 500.000 ton. Dat laat toe om in te spelen op de prijsschommelingen van onder meer de granen. Waarin de groep ruim 5 jaar na de beursgang (IPO) nog steeds niet geslaagd is, is rendabel worden. Volgens de info bij de IPO zou dat al een tweetal jaren het geval moeten zijn, maar tot grote teleurstelling van de aandeelhouders is dit nog altijd niet het geval. Vorig jaar stond tegenover een gemiddelde opbrengst van 347 USD per ha een operationele kost van 445 USD per ha, zodat een bedrijfsverlies (negatieve ebit) van -123 USD per ha werd geleden. Dat is nog steeds geen afdoende verbetering ten opzichte van boekjaar 2009, toen 174 USD per ha werd verloren. Black Earth zet dan ook volop in op 2 pistes: het drukken van de kosten en het verhogen van de opbrengst per hectare. De ambitie is om dit jaar wel in de zwarte cijfers af te sluiten. De lage beurskoers verraadt echter dat de markt er weinig vertrouwen in heeft dat dit ook zal gebeuren. We zouden adviseren nog dit jaar geduld te hebben met dit aandeel. Als ze er ook dit jaar niet in slagen om rendabel te zijn, dan mogen we spreken van een structureel probleem. We geven het aandeel dus nog even het voordeel van de twijfel. Vandaar het advies ‘houden/afwachten’ (rating 3C).
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier