Terugblik op optieconstructies (2)

We overlopen de optieconstructies rond Barco, Coca-Cola, AB InBev en Telenet, die we de afgelopen maanden hebben opgezet.

Barco verwacht dit jaar meer omzet en meer winst. De kaspositie is royaal, en de beurs beloont de goede cijfers met een forse koersstijging. We vonden de hausse van enkele maanden wat overdreven. We schreven de call december met uitoefenprijs 160,00 euro. We kregen daar toen 10,10 euro voor. Intussen is dat contract meer dan 18 euro waard. We spraken al van een overmoedige roes. Er is nog voldoende tijd om af te wachten. Voor de gekochte put september met de uitoefenprijs 140,00 euro is wat minder tijd over. We betaalden daarvoor 4,40 euro en vandaag is dat contract wat gezakt in waarde. Wacht rustig de zomer af.

We schreven een tijd geleden dat Coca-Cola weer in de gunst van het beleggerspubliek leek te komen. Van 42 dollar ging het gezwind richting 50 dollar. Maar het bleek een verhaal van vallen en opstaan. We gingen over tot een adviesverlaging. Er was voor het boekjaar 2018 weer winstgroei, maar we betwijfelden of die groei zou aanhouden. En dat is nodig om de hoge waarde van het aandeel (50 dollar) te verantwoorden. Bezitters van de aandelen konden overwegen de call november 2019 met de uitoefenprijs 48,00 dollar te schrijven. We kregen daar 2,13 dollar voor. Wegens de koersstijging van het aandeel kost dat contract nu iets meer dan 3 dollar. Er is nog geen paniek. Wie geen aandelen Coca-Cola bezat, kon de put november 2019 met de uitoefenprijs 47,00 dollar kopen tegen 1,55 dollar. Ook voor dat contract dringt de tijd nog niet.

AB InBev wordt een intriest verhaal. De resultaten over het eerste kwartaal van 2019 waren niet slecht. De voorgestelde perspectieven voor het volledige boekjaar zijn goed. Maar het koersherstel sinds eind vorig jaar was overdreven. We gaven de raad de bestaande posities minstens gedeeltelijk af te dekken met de geschreven call september 2019 met uitoefenprijs 72 euro. Dat bracht 7,45 euro in het laatje. De koers van de call evolueert gunstig, maar we verwachten er nog meer van. Wie geen aandelen AB InBev bezat, kon de put december 2019 met uitoefenprijs 72 euro kopen tegen 4,67 euro. Dat contract is ook in waarde gezakt, maar we wachten af.

Met een geschatte koerswinstverhouding van 18 is het aandeel Telenet niet goedkoop. De winst zal dit jaar, voor het eerst sinds 2005, dalen. We betwijfelen of het huidige koersniveau behouden kan blijven. We braken een lans om de call juli met uitoefenprijs 47,00 euro te schrijven tegen 2,00 euro. Dat is de huidige prijs. Houden zo, voorlopig. We gingen ook voluit à la baisse met de gekochte put augustus met de uitoefenprijs 44,00 euro, waarvoor we 1,40 euro betaalden. Ook van dat contract is de premie vrijwel niet bewogen. We wachten tot het sentiment volledig à la baisse keert. Dan kan het snel richting steun op 38 euro gaan. In dat geval is deze put intrinsiek 6 euro waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content