Speel in op adempauze bij Galapagos

© Galapagos

Wie aandelen van Galapagos bezit, kan van een windstilte op de beurs gebruikmaken om het rendement met opties op te krikken. Ook voor wie geen aandelen heeft, kan met opties goede zaken doen.

Midden november vorig jaar kostte een aandeel van Galapagos ongeveer 55 euro. De koers stond twee maanden later al 18 procent hoger. We schreven toen de put juni met de uitoefenprijs 56 euro. We kregen daar 6,30 euro voor. Intussen kost datzelfde contract minder dan de helft. We zouden de positie dus kunnen sluiten en de winst definitief op zak steken. Maar omdat we ervan uitgaan dat de koers van het aandeel nog verder kan stijgen, zouden we ook kunnen blijven zitten. De put verliest de komende maanden wellicht nog meer aan waarde, waardoor uw winst alleen maar oploopt.

Galapagos blijft grote ambities koesteren. Het heeft daar ook de middelen voor. Het heeft meer dan 900 miljoen euro in kas, dankzij een forse kapitaalinjectie van partner Gilead Sciences (lees p. 8), de beursgang op Nasdaq en diverse mijlpaalbetalingen. Op lange termijn mikken we op hogere koersen, maar het zou niet onlogisch zijn als het aandeel nu een tijdelijke rustpauze inlast. Daarom verlaagden we in het vorige nummer het advies naar houden/afwachten.

Wie al aandelen van Galapagos bezit, kan van de windstilte gebruikmaken om het rendement wat op te krikken. Het is daar een heel geschikt moment voor, omdat de prijs van callopties erg hoog is.


Geschreven call

Schrijf 1 call Galapagos juni ’17 met uitoefenprijs 65 euro @ 4,50 euro

Als u deze aankoopoptie schrijft, ontvangt u direct 4,50 euro. Dat is een onmiddellijk rendement van 7 procent. Maar ze zal pas uitgeoefend worden als de aandelenkoers stijgt tot boven 65 euro. Dat is nog eens 6 procent hoger dan de huidige koers. Als u dit contract afsluit, krijgt u dus de garantie dat u in vijf maanden een rendement van 13 procent haalt, als de aandelenkoers stijgt tot 65 euro. Blijft de koers onder 65 euro, dan boekt u slechts 7 procent rendement.

We herhalen dat het schrijven van calls alleen verantwoord is als u de onderliggende waarde (de aandelen Galapagos in dit geval) bezit. Anders loopt u onbeperkte risico’s. Wie meer de zekerheid wil inbouwen dat hij de aandelen niet te snel moet leveren, wijzen we op de call juni met de uitoefenprijs 70 euro. Dat is 13 procent boven de huidige koers. Zelfs die optie levert nog een premie van 2,80 euro op. Tegen de huidige koers van het aandeel geeft dat een rendement van 4,5 procent. Mocht de koers van het aandeel tegen 16 juni 2017 stijgen tot boven 70 euro, dan haalt u met deze constructie een rendement van 17,5 procent. Te overwegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content