Rheinmetall opnieuw 35 procent hoger in één maand: hoe belegt u het best in defensieaandelen?


Defensieaandelen zijn de voorbije maand opnieuw sterk vooruitgegaan. Het Duitse Rheinmetall noteert 35 procent hoger, terwijl het Italiaanse Leonardo en het Franse Thales ruim 20 procent zijn gestegen. Is het momentum voor defensieaandelen opnieuw aangewakkerd? En hoe belegt u het best in deze aandelen?
175 procent: zoveel bedraagt de koerswinst van de wapenproducent en tankbouwer Rheinmetall op de beurs van Frankfurt sinds begin dit jaar. In de loop van maart leek dat momentum even weg te ebben, maar sinds 7 april zijn de defensieaandelen opnieuw sterk vooruitgegaan. Dat komt doordat de wereldmarkten meer zuurstof hebben gekregen, nu de grootste stress rond Trumps Liberation Day en de handelsheffingen is afgenomen.
Daarnaast droegen nieuwe conflicten bij aan de groei. Danny Reweghs, de directeur strategie van Trends Beleggen, verwijst naar de Indiase raketaanval op Pakistan van woensdag: een vergeldingsactie op een eerdere aanval door pro‑Pakistaanse separatisten in India, waarbij 25 Indiase burgers en één Nepalees werden gedood.
“Conflicten tussen landen worden weer militair uitgevochten”, stelt Danny Reweghs vast. “Dat bewijst het jongste conflict tussen India en Pakistan weer. Net als in Gaza slepen de problemen daar al decennia aan. Vroeger rekenden landen op diplomatie en een soort gewapende vrede, nu worden opnieuw wapens ingezet, zelfs tussen twee kernmachten. De vraag naar wapens en militair materieel neemt dus toe.”
Deels Europa, deels Amerika
Danny Reweghs verwacht dat defensieaandelen de komende jaren nog meer kunnen groeien, al plaatst hij een kanttekening. “Dit is een decennium waarin meer aandacht is voor defensie. De voorbije anderhalf jaar was dat potentieel vooral zichtbaar bij Europese aandelen, maar ik denk niet dat die enorme, voortdurende opwaartse trend houdbaar blijft. Ik verwacht dus meer volatiliteit.”
Reweghs denkt dat Amerikaanse aandelen de komende tijd een inhaalbeweging kunnen maken, omdat ze lager gewaardeerd zijn dan Europese defensieaandelen. Bij conflicten buiten Europa, zoals dat tussen India en Pakistan, krijgen wapens van Amerikaanse defensiebedrijven doorgaans de bovenhand.
“Particuliere beleggers die een deel van hun portefeuille willen investeren in defensieaandelen, kiezen het best voor een ETF. Na de groei van de voorbije maanden is het verstandiger nu voor een gediversifieerde aanpak te gaan, waarmee je in één keer meerdere defensieaandelen in huis haalt. Investeer daarom voor de helft in een Europese defensie‑ETF en voor de andere helft in een ETF met ook Amerikaanse aandelen.”
Welke ETF’s zijn interessant?
De WisdomTree Europe Defence (ISIN-code: IE0002Y8CX98) werd in maart gelanceerd om in te spelen op het momentum van de Europese defensieaandelen. De afgelopen maand steeg de ETF met 17,37 procent, volgens Bloomberg. Was die index al vanaf het begin van het jaar actief geweest, dan zou de stijging om en bij 70 procent hebben bedragen. De grootste posities zijn Rheinmetall (14,31 %), Leonardo (12,55 %), BAE Systems (12,48 %), Thales (12,04 %) en Saab (8,14 %).
VanEck Defense (ISIN-code: IE000YYE6WK5) bestaat voor meer dan 52 procent uit Amerikaanse aandelen. Sinds april noteert deze ETF 15,82 procent hoger en sinds het jaarbegin bedraagt de stijging 29,52 procent. De portefeuille is een mix van Amerikaanse, Europese en Aziatische bedrijven. De top vijf bestaat uit Palantir Technologies (10,01 %), Leonardo (7,89 %), Thales (7,45 %), RTX Corp (6,85 %) en Hanwha Aerospace (6,73 %).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier