Overzicht optie-strategieën (deel 1)

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het einde van het jaar nadert en er is dit jaar veel gebeurd. Er waren grote schommelingen en dat is voor een optiebelegger doorgaans het belangrijkste. Hij kan geld verdienen in een stijgende én in een dalende markt.

Opportunistische beleggers gaven we de raad gebruik te maken van een appelflauwte bij Royal Dutch Shell om putopties te schrijven. We schreven de put december met uitoefenprijs 27 euro @ 2,56 euro.Momenteel kunnen we dit contract afsluiten tegen 0,81 euro.De winst van 175 euro (100 x 1,75) per contract steken we op zak. We kochten ook de call maart 2020 met uitoefenprijs 26 euro @ 0,65 euro. Vandaag kost dat contract al 1 euro. We hebben voldoende tijd gekocht om nog hogere koersen af te wachten.

Toen de aandelenkoers van Schlumberger op het laagste niveau in tien jaar stond, gaven we een positief advies. Er waren signalen die op beterschap wezen. We gingen à la hausse met de gekochte call juni 2020 met uitoefenprijs 40,00 dollar @ 2,80 dollar.Dat contract is nog 2 dollar waard. We wachten gewoon af tot de aandelenkoers weer een opstoot kent. Een andere beproefde haussestrategie is het schrijven van een putje. Dat heeft het voordeel dat een investering niet onmiddellijk nodig is. We schreven de put februari 2020 met uitoefenprijs 42,50 dollar @ 10,00 dollar.Dat contract kan afgesloten worden voor 0,58 dollar. In dat geval bedraagt de winst 942 dollar ((10 – 0,58) x 100) per contract. Binnenhalen die mooie winst!

Toen de kunstmeststoffen een bodemkoers hadden bereikt, achtten we de tijd rijp om een beproefde strategie van stal te halen: de credit spread. We schreven op de aandelen Mosaic een out of the money putoptie en kochten een out of the money putoptie met dezelfde looptijd, maar met een lagere uitoefenprijs. De geschreven put december met uitoefenprijs 22,00 dollar en de gekochte put december met uitoefenprijs 19,00 dollar leverden samen 100 (1 x 100) dollar per contract op. Voorlopig kon Mosaic de verwachtingen niet waarmaken. Wacht rustig af.

De charismatische leider en oprichter van Alibaba, Jack Ma, heeft met een rockconcert afscheid genomen van zijn medewerkers. Maar rekening houdend met de groeimogelijkheden die het bedrijf nog heeft, gaan we toch aan de stierenkant zitten. We gingen dus à la hausse met een geschreven put december met uitoefenprijs 175,00 dollar. We ontvingen 9,00 dollar voor dat contract.

We spraken af niets te doen zolang de koers standhield boven 175 dollar. Intussen bevinden we ons boven 190 dollar. De putoptie is nog slechts 0,65 dollar waard. We stellen voor de positie te sluiten en hebben dan de erg mooie winst van 835 dollar (8,35 x 100) per contract gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content