Optiecombinaties op Cisco Systems

© Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Cisco Systems heeft de analisten alweer verbaasd. Maar we zijn niet overtuigd dat de resultaten zo’n koershausse rechtvaardigen. Aandeelhouders kunnen hun winst veiligstellen door callopties te schrijven.

Cisco Systems heeft de analisten alweer verbaasd. In het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar bedroeg de aangepaste winst 0,70 dollar per aandeel, tegenover 0,61 dollar vorig jaar. De meeste analisten hadden gerekend op 0,69 dollar per aandeel. Ook de omzet was hoger dan de meeste schattingen: die steeg van 12,1 miljard dollar in het vierde kwartaal vorig jaar naar 12,8 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. Analisten verwachtten slechts 12,77 miljard dollar. Op de beurs werden die cijfers op gejuich onthaald. De aandelenkoers spurtte naar een recordhoogte. Het aandeel is 50 procent meer waard dan een jaar geleden.

Maar we zijn niet echt overtuigd dat de resultaten van Cisco zo’n koershausse rechtvaardigen. Er is voor een deel aan creatieve boekhouding gedaan, zoals blijkt uit onze analyse van het aandeel. We geven daarom aandeelhouders de raad hun winst veilig te stellen. Dat kan door de stukken te verkopen of door callopties te schrijven.

Geschreven call

Schrijf de call Cisco Systems december 2018 met uitoefenprijs 47,00 dollar @ 2,15 dollar

Dit contract is at the money. De uitoefenprijs ligt dus dicht bij de huidige koers. We halen meteen een mooie premie van 2,15 dollar binnen. Als zich een correctie voordoet, zal die premie snel dalen. De vervaldatum ligt al op 16 november. We rekenen erop dat de aandelenkoers van Cisco tegen dan lager dan 47 dollar zal staan. U behoudt in dat geval de aandelen en de premie. Mocht de koers toch nog verder oprukken, dan moet u uw aandelen wellicht verkopen. U ontvangt dan 49,15 dollar (47 + 2,15 dollar). Dat is nog altijd meer dan wanneer u de stukken vandaag zou verkopen. Enkel voor wie de aandelen bezit.

Gekochte put

Koop de put Cisco Systems juni 2019 met uitoefenprijs 45,00 dollar @ 2,61 dollar

Met gekochte putopties kunnen ook beleggers die geen aandelen van Cisco bezitten à la baisse gaan. Het voorgestelde contract is niet echt goedkoop, maar het geeft wel tijd tot midden volgend jaar om te rekenen op een forse koerscorrectie. Maar niemand verplicht u tot zo lang te wachten, mocht de koers de komende weken al sterk dalen. U maakt winst zodra de aandelenkoers onder 42,39 dollar zakt. U kunt verkopen tegen 45 dollar, maar dat recht heeft u wel 2,61 dollar gekost. Er is pas een technische steun rond 40 dollar. Op dat niveau zou uw put minstens 5 dollar waard zijn. Dat is een verdubbeling van uw inzet. Een fair vooruitzicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content