Omhoog met PostNL

© Postnl

Het aandeel van PostNL zit al maandenlang in een sukkelstraatje. De pogingen om de postgroep over te nemen zijn niet van de baan. Met opties kunt u inspelen op dat scenario.

De koers van het aandeel van PostNL staat 30 procent onder die van eind november vorig jaar. Toen hadden de Belgen van bpost maar liefst 5,75 euro per aandeel van PostNL geboden. De Nederlanders wimpelden het bod met hoongelach weg. Maar dat betekent niet dat de overnamepogingen helemaal van de baan zijn. We blijven vermoeden dat er het volgende jaar iets gaat gebeuren met PostNL. Het management krijgt de zaken niet rechtgetrokken en de druk van de aandeelhouders om te praten en eventueel een deal te maken, zal toenemen. Naast bpost kan ook een derde partij opdagen en met de buit gaan lopen, zoals het Britse Royal Mail of Deutsche Post. Zeker nu het aandeel op de beurs van Amsterdam al maandenlang in een sukkelstraatje is beland.

De overnemer van PostNL kan de overname financieren met goedkope leningen. Bovendien wordt opnieuw rekening gehouden met een dividend. Dat kan zelfs rond 6 procent liggen. We zagen mogelijkheden voor doorgewinterde optiebeleggers die mikken op lange termijn. We kochten de call juni 2018 met uitoefenprijs 4 euro en betaalden daar 0,2 euro voor. Vandaag is die optie te koop tegen 0,12 euro. Maar geen nood, er rest nog voldoende tijd, tot 15 juni 2018. Bij een fusie of een overname zitten we op de eerste rij om van de verwachte hausse te profiteren. We kunnen het ook anders aanpakken en proberen te profiteren van nog enkele maanden getreuzel op de beurs. Schrijf bijvoorbeeld een put.


Geschreven put

Schrijf put PostNL juni 2018 met uitoefenprijs 3,60 euro @ 0,50 euro

Voor de plicht om aandelen van PostNL te kopen tegen 3,6 euro ontvangt u 50 euro (100 x 0,5 euro). Als er zich voor juni 2018 geen gebeurtenissen voordoen die de aandelenkoers fors doen zakken, hoeft u niets te doen. De premie is hoe dan ook van u. Dat geldt uiteraard ook als er zich iets voordoet en de aandelenkoers fors begint te stijgen.

Het enige gevaar is dat de koers van het aandeel vrij fors begint te zakken, bijvoorbeeld tot 3 euro. Dat is slechts een paar keer gebeurd sinds 2014, maar een belegger moet rekening houden met die mogelijkheid. Het zou niet de eerste keer zijn dat we te vroeg gelijk hebben en dat ons vermoeden maanden later uitkomt dan we hadden verwacht. Een ramp hoeft dat niet te zijn. We nemen de aandelen dan op tegen 3,6 euro, verminderd met 0,5 euro ontvangen premie, of in totaal 3,1 euro. Dat zou zowat de laagste koers ooit zijn voor dat aandeel. Een koopje dus.

Partner Content