Moet u kiezen tussen cash of aandelen Quest for Growth?
Quest for Growth betaalt een royaal keuzedividend. Kies ik beter voor een betaling in cash of geniet de uitkering in nieuwe aandelen jullie voorkeur?
Quest for Growth (QfG) is als privak een buitenbeentje op Euronext Brussel. Een privak is een beleggingsvennootschap met een vast kapitaal naar Belgisch recht. Ze biedt particulieren de kans te beleggen in niet-beursgenoteerde ondernemingen en groeibedrijven. De wetgeving geeft aan de privak een vrijstelling van roerende voorheffing op het deel van het dividend dat afkomstig is uit de gerealiseerde meerwaarde op aandelen. Om van dat fiscale gunstregime te genieten moet een aantal investeringsregels worden gerespecteerd en moet minstens 80 procent van de winst van het boekjaar als dividend worden uitgekeerd. QfG verhoogde die limiet zelfs naar minstens 90 procent.
Een cruciale voorwaarde is wel dat er geen overgedragen verliezen meer openstaan. Het gevolg daarvan is dat de twintigjarige historiek van QfG een gemengd beeld laat zien, waarin jaren met een zeer aantrekkelijke didividend werden afgewisseld met soms lange perioden zonder dividend. QfG keert dit jaar voor de negende keer sinds zijn oprichting in 1998 een dividend uit. Na de financiële crisis van 2008 duurde het tot 2014 voordat de opgestapelde verliezen waren weggewerkt. In 2014, 2015 en 2016 was er een nettodividend per aandeel van respectievelijk 1,15 euro, 0,7 euro en 2,7 euro. In 2016 boekte QfG een nettoverlies en bijgevolg keerde het in 2017 geen dividend uit. 2017 was wel opnieuw een goed jaar, waarin de intrinsieke waarde met 20,2 procent klom naar 10,71 euro per aandeel. Daarop werd beslist 99,7 procent van de nettowinst uit te keren, goed voor een nettodividend van 1,52 euro per aandeel, of een nettorendement van 15 procent.
De beleggers kunnen het dividend voor het eerst in aandelen laten uitkeren, of kiezen voor een betaling in cash. Als u kiest voor een betaling in aandelen, ontvangt u per vijf aandelen een nieuw aandeel dat wordt uitgegeven tegen 7 euro, een korting van 9,98 procent op de laatste slotkoers, en een nettobetaling van 0,6 euro. De keuzeperiode loopt tot 13 april. Gezien het cyclische karakter van de resultaten, de stevige blootstelling aan technologie gerelateerde aandelen en het laatcyclische karakter van de beurshausse zouden we opteren voor de betaling in cash.
QfG laat zelf weten dat het door de hoge waarderingen moeilijk aantrekkelijke nieuwe investeringen vindt. De korting van de koers van het aandeel op de intrinsieke waarde daalde de voorbije tien jaar per saldo van 50 naar 10 procent, uitgezonderd een korte periode begin 2016 waarin de koers met een premie noteerde. De huidige korting van 12,7 procent is historisch bekeken dus heel laag en biedt op korte termijn weinig opwaarts potentieel. Het aandeel is te behouden (rating 2B).
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier