Long/short op AMD en Intel

. © BELGAIMAGE
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Voor het eerst heeft GrasIntel/Gras chips aangekondigd die het samen met GrasAMD/Gras zal maken. De grootste rivalen uit de geschiedenis van technologie roken daarmee blijkbaar na 35 jaar de vredespijp.

Volgens de twee bedrijven zullen de rekenkracht en de grafische verwerkingskracht drie keer sneller zijn dan soortgelijke apparaten van een paar jaar geleden.

Dat heugelijke nieuws staat in de schaduw van de slechte berichten die onlangs bekendraakten. Intel-processors blijken namelijk kwetsbaar voor twee enorme veiligheidslekken, Meltdown en Spectre genaamd. De problemen zitten ingebouwd in de architectuur van de processors zelf. De lekken dichten zou daarom misschien enkel mogelijk zijn door alle toestellen waarin de processoren zitten, terug naar de fabriek te roepen. Maar ongeveer negen op de tien computers bevatten dergelijke chips. Het zou dus problematisch zijn voor Intel. Intels CEO, Brian Krzanich, liet weten dat het probleem wel kan worden aangepakt met klassieke software- en firmware-aanpassingen. De chips zouden dus niet terug naar de fabriek moeten.

Beleggers zijn er toch niet gerust in. Het aandeel Intel werd afgestraft op de beurs. De koers zakte van 47 naar 43 dollar. Grote ‘concullega’ Advanced Micro Devices kon even profiteren van de problemen bij Intel. Wie denkt dat Intel beland is in een soort chips-gate kan short gaan op het aandeel en tegelijk long met AMD-aandelen. Een voorbeeld.

Short op Intel

Short 100 aandelen Intel @ 42,50 dollar

Koop call AMD april 2018 met uitoefenprijs 14,00 dollar @ 0,55 dollar

De onderliggende strategie is dat het uitdijen van de bugproblemen de aandelenkoers van Intel zal doen zakken. Met de shortpositie profiteren we daarvan. Wellicht zullen beleggers teruggrijpen naar AMD. De long call zal in dat geval aan de winnende hand zijn. Ter herinnering: short gaan is het verkopen van effecten die men niet in bezit heeft, om zo te kunnen profiteren van een daling van de beurskoers.

Short op AMD

Short 100 aandelen AMD @ 12 dollar

Koop call Intel maart 2018 met uitoefenprijs 43,00 dollar @ 1,50 dollar

Denkt u dat het zo’n vaart niet zal lopen en dat de topman van Intel zijn aandelen heeft verkocht om andere redenen dan het veiligheidslek, dan kunt u long gaan op Intel en short op AMD. Dat is net de tegenovergestelde positie. De belegger rekent op een koersstijging van het aandeel Intel, waardoor de gekochte call winst zal opleveren. Tegelijk rekent hij op een koersdaling bij AMD onder 12 dollar, waardoor de shortpositie in de winst komt. De shortstrategie richt zich tot de meer ervaren belegger die snel kan ingrijpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content