Lezersvraag: zijn obligaties een goed idee?
Nu de rentetarieven beginnen te stijgen, stelt onze bank regelmatig investeringen in obligaties en obligatiefondsen voor. Is dat een goed idee?
De rente is sinds vorige zomer dan wel aan het stijgen, maar staat historisch bekeken nog altijd op een laag niveau. Bovendien is de reële rente – het verschil tussen de rente en de inflatie – door de toegenomen inflatie in de meeste gevallen niet geklommen, en veelal nog negatief. Maar de decennialange stijgende koersen op de obligatiemarkt – een gevolg van de almaar dalende rentetarieven – zijn voorbij. Beleggers met veel obligaties moeten het percentage obligaties in hun portefeuille afbouwen. Stijgende rentes zijn slecht nieuws voor obligatiehouders, aangezien de koers van een obligatie daalt naarmate de rente stijgt. Hoe langer de looptijd van een obligatie, hoe forser de koers reageert op rentebewegingen.
Obligaties en obligatiefondsen zijn in het vroege stadium van een opwaartse rentecyclus te mijden. Bovendien denken we dat de markt de inflatieverwachtingen onderschat. Het protectionistische beleid van de Amerikaanse president Donald Trump zal de inflatie aanwakkeren, doordat de productiekosten hoger zijn in de Verenigde Staten dan in landen als Mexico en China.
Tot nader order blijft de voorkeur voor aandelen dus overeind. Maar selectiviteit blijft noodzakelijk. We zouden in deze fase minder investeren in aandelen met een hoog dividend zoals vastgoedaandelen (GVV’s), aangezien die op termijn meer concurrentie zullen ondervinden van hogere obligatierentes. We verwachten bij de GVV’s een terugval van de premies van 40 à 80 procent op de intrinsieke waarde. Een sector die historisch goed presteert als de inflatie klimt, is die van de grondstoffen. Hogere rentes zijn ook goed nieuws voor banken, vanwege het extra winstpotentieel op toenemende rentespreads. In de voorbeeldportefeuille spelen we daarop in via de iShares Stoxx600 Banks ETF (Isin DE000A0F5UJ7). Ook de bouwsector zal profiteren van de economische relance. We brengen daarover de komende weken een analyse, maar denken bijvoorbeeld aan LafargeHolcim. Op het eerste gezicht lijkt een opwaartse rentecyclus slecht nieuws voor de edelmetalen.
De voorzitster van de Amerikaanse centrale bank, Janet Yellen, maakte bij de renteverhoging vorige week opnieuw duidelijk dat de renteverhogingen zeer geleidelijk zullen gebeuren. Daarvoor zijn de wereldwijde schuldenproblemen te groot. De inflatie zal dus sneller blijven stijgen dan de renteniveaus. Dat bleek in het verleden uitstekend nieuws voor de edelmetalen. Als bescherming blijven we dan ook fors geïnvesteerd in goud en zilver, via de royaltybedrijven Franco Nevada en Silver Wheaton, trackers op zilver en goud, en de grootste ETF in goudmijnaandelen, VanEck Vectors Goldminers.
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier