Lezersvraag: wordt First Quantum Minerals overgenomen?
Het Canadese First Quantum Minerals wordt genoemd als overnamekandidaat? Een geloofwaardig scenario?
Het is duidelijk dat er iets beweegt bij de Canadese koperproducent First Quantum Minerals. De evolutie van het aandeel de voorbije zes weken illustreert dat. Eerst was er een opstoot van ruim 20 procent op 19 september, na geruchten dat het bedrijf benaderd was voor een overname. In de twee daaropvolgende weken ging alle koerswinst verloren, nadat First Quantum had ontkend dat het een overnamebod had ontvangen. Het liet wel weten dat het gesprekken voert om een minderheidsbelang in de Zambiaanse koperactiva te verkopen aan het Chinese Jiangxi Copper.
Er volgde een nieuwe stijging met 15 procent, toen op 17 oktober bekend raakte dat Jiangxi Copper via de investeringsarm Pangaea Investment Management (PIM) 10,83 procent van First Quantum in handen heeft en een termijncontract afsloot (lopend tot 4 september 2020) voor het verwerven van 40 miljoen extra aandelen, of 5,8 procent van de uitstaande aandelen. Wat de verdere intenties van Jiangxi zijn, is onduidelijk, maar het is bekend dat de Chinezen systematisch belangen in grondstoffen uitbouwen. Analisten zien bij een overname een bod tussen 15,5 en 17,5 Canadese dollar als aannemelijk.
Ook een deal voor de Zambiaanse kopermijnen Sentinel en Kansanshi is er nog niet, maar die zou welkom zijn, gezien de hoge schuldpositie en de aanhoudende problemen in Zambia. Sentinel en Kansanshi produceerden in 2018 gezamenlijk 475.000 ton koper, of 78,4 procent van het groepstotaal van 605.683 ton. De Zambiaanse overheid kampt met grote begrotingsproblemen en legt regelmatig extra lasten op aan de mijnbouwsector. Die maatregelen worden later vaak ingetrokken of herzien, zoals met een recente fiscale hervorming, maar veroorzaken wel continu onzekerheid.
De gedeeltelijke verkoop in Zambia zou de aandacht nog meer doen verschuiven naar Cobre Panama, de onlangs opgestarte kopermijn in Panama. Cobre Panama zal tegen 2023 jaarlijks 350.000 ton koper produceren (140.000 à 175.000 ton in 2019) tegen een totale kostprijs van 1,5 dollar per ton (groepsgemiddelde vorig jaar van 1,74 dollar per ton). De totale bouwkosten bedroegen 6,7 miljard dollar, waarvan 4,63 miljard voor rekening van First Quantum. De nettoschuldpositie bedroeg eind september 7,58 miljard dollar, of 4,8 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) en binnen de bankconvenanten van 5,75 keer de ebitda. Dankzij een fors lager investeringsritme en de hogere inkomsten dankzij Cobre Panama moet de nettoschuld op termijn met 2 miljard dollar dalen en de schuldgraad verminderen tot 2 keer ebitda. In afwachting zullen geen grote nieuwe projecten opstarten.
De koperprijs noteert ruim 20 procent onder het niveau van midden 2018 door de fors verzwakkende wereldeconomie. Op lange termijn zijn de vooruitzichten voor koper gunstig. We zouden bestaande posities stevig vasthouden, maar verwachten geen snelle overname. Na de succesvolle opstart van Cobre Panama kijken we uit naar een terugval richting 10 Canadese dollar voor een adviesverhoging. Te behouden (rating 2C).
HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier