Lezersvraag: Wat is er aan de hand met Financière de l’Odet?
Ik kocht vorig jaar aandelen van Financière de l’Odet. De koersevolutie is wat mij betreft onbegrijpelijk slecht. Wat is de verklaring? En blijft het aandeel koopwaardig?
Financière de l’Odet is een Franse holding met als enige actief een participatie van 63,5 procent in de Franse holdingmaatschappij Bolloré. Het is een van de beursgenoteerde vennootschappen in het imperium van de flamboyante Franse zakenman Vincent Bolloré. Tussen hem en Financière de l’Odet zitten nog vier niet-beursgenoteerde vennootschappen: Bolloré Participations, Omnium Bolloré, Financière V en Softibol. Hoewel die structuur schreeuwt om een verregaande vereenvoudiging, waarbij de privatisering van Financière de l’Odet niet uit te sluiten valt, onderging de ingewikkelde structuur de jongste jaren geen substantiële wijzigingen. Tot nader order loopt de prestatie van het aandeel van Financière de l’Odet hand in hand met het aandeel van Bolloré.
Het klopt dat de voorbije twaalf maanden ontgoochelden. Los van het slechte beursjaar 2018 speelden twee factoren een rol. Een eerste gebeurtenis is dat in april 2018 tegen Vincent Bolloré en enkele topmannen een officieel onderzoek is ingesteld naar mogelijke fraude met overheidsopdrachten door het reclame- en communicatiebedrijf Havas, in ruil voor het verkrijgen van havenconcessies in Guinea en Togo. Bolloré wees er op de jaarvergadering op dat de zaak op het conglomeraat zal wegen. In december kwam ook de holding in het vizier van het gerecht.
Een tweede factor is het laatste kunststuk dat Bolloré wil volbrengen, voordat hij op 17 februari 2022 met pensioen gaat (de dag dat de Bolloré Group haar 200ste verjaardag viert): de uitbouw van Vivendi tot een mediagigant dicht bij huis. Dat loopt allesbehalve van een leien dakje. De poging van Vivendi om de specialist in videospelletjes Ubisoft in handen te krijgen mislukte, en ook de uitzwermingen in Italië (Telecom Italia en Mediaset) stuiten op allerlei verzet. Intussen kondigde Vivendi plannen aan voor een gigantisch inkoopprogramma van 7,9 miljard euro om tot 25 procent van de uitstaande aandelen tegen maximaal 25 euro per aandeel in te kopen. Op die manier kan Bolloré, die 26 procent van Vivendi bezit, boven de grens van 30 procent uitkomen zonder een volledig overnamebod te lanceren. Daarnaast verkoopt Vivendi mogelijk de helft van zijn belang in Universal Music Group.
Door de almaar groeiende dominantie van Vivendi in de holding Bolloré verschuift de voor ons aantrekkelijkste activiteit, het belang van Bolloré Africa Logistics, het grootste logistieke netwerk van Afrika, steeds meer naar de achtergrond. Daartegenover staat dat het meesterlijke zakelijke brein van Bolloré waarde creëert. We bevestigen daarom het advies voor zowel Bolloré (rating 1B), maar verhogen wel het risicoprofiel van Financière de l’Odet naar rating 1B vanwege de juridische onzekerheid.
HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier